11 minuten

Feestelijke borrelplank voor oudejaarsavond

Nog even en het nieuwe jaar dient zich aan. Maar niet voordat onze chef-kok Rosah van Schendelen een feestelijke oudejaarsavond borrelplank neerzet op tafel. Met een variant op de bekende gevulde eitjes, een crispy wonton of wat dacht je van ‘dronken druiven’?! Rosah maakt er een feestelijke schaal van!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 12
  • Voor de dronken druiven
    1 tros
    witte druiven
  • 1 l
    bubbelwijn
  • knettersuiker (bij de snoepwinkel, of grove kristalsuiker)
  • Voor de gevulde eieren met kaaskrokant
    6
    eieren
  • 2 el
    mayonaise
  • 120 g
    geraspte oude kaas
  • 1/2 tl
    kerriepoeder
  • 1/2 tl
    gerookte zoete paprika
  • tabasco naar smaak
  • 1 tl
    milde mosterd
  • cayennepeper naar smaak
  • Voor de sesam kletskoppen
    200 g
    geitenkaas
  • 30 g
    bloem
  • 30 g
    sesamzaad
  • poedersuiker
  • komijn
  • 1
    Granny Smith appel
  • tijm
  • 90 g
    honing
  • 20 ml
    sinaasappelsap
  • 30 g
    gezouten boter
  • sap van een halve citroen
  • zout naar smaak
  • Voor de Parmezaan crackers met truffel
    12
    wontonvellen (bij de toko)
  • 100 g
    Parmezaanse kaas
  • truffelolie naar smaak
  • tijm
  • zwarte peper naar smaak
  • grof zout naar smaak
  • Voor de mieriksworteldip
    250 g
    stevige yoghurt (minimaal 10% vet)
  • 1 el
    mierikswortel pasta
  • sap van een halve citroen
  • dille
  • olijfolie
  • zout naar smaak
  1. Gebruik een satéprikker om in elke druif een paar gaatjes te prikken. Plaats vervolgens de hele tros in een diepe kom die goed in je vriezer past. Schenk de tros druiven over met bubbelwijn en zet deze ongeveer een uur in de vriezer om te marineren. Giet de druiven vervolgens af en haal royaal door de knettersuiker. Plaats de druiven terug in de schaal en zet voor minimaal twee uur in de vriezer.

  2. Kook ondertussen de eieren circa 10 minuten, zodat de eidooiers mooi stevig zijn. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel direct. Halveer de eieren en bewaar de dooiers in een kom. Breng deze op smaak met mayonaise, mosterd, gerookte paprikapoeder, kerriepoeder en een klein snufje cayennepeper. Meng goed door en plaats dit mengsel terug in de gehalveerde eieren. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en plaats hierin kleine hoopjes geraspte oude kaas. Laat dit even kort bakken zodat de kaas mooi smelt. Leg op elk cirkeltje kaas nu een half eitje, met de gevulde kant naar beneden. Bak nog twee minuten door totdat de kaas mooi goudbruin is.

  3. Maak kletskoppen beslag door de boter te smelten. Meng de poedersuiker met het sesamzaad, zout, de komijn, de bloem en de honing. Voeg vervolgens de gesmolten boter toe en roer goed door. Plaats voor 30 minuten in de koeling om te rusten. Breng ondertussen de geitenkaas op smaak met het citroensap en de tijm. Snijd de Granny Smith appel in dunne reepjes en besprenkel licht met citroensap om verkleuren te voorkomen. Verhit de heteluchtoven voor op 220 graden en beleg een bakplaat met een bakvel. Plaats hier met een theelepel zeer kleine hoeveelheden kletskoppen beslag op, ter grootte van een knikker. En zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de kletskoppen blijft. Bak de kletskoppen dan in circa vijf minuten af tot ze goudbruin zijn. Kleine tip: blijf erbij, want verkleuren gaat ineens super snel. Haal de bakplaat uit de oven en vouw de hete, nog flexibele kletskoppen rondom een deegroller of wijnfles. Doe dit snel, want ze zullen erg snel uitharden. Vul ze met de geitenkaas, Granny Smith en wat verse blaadjes tijm.

  4. Gebruik dezelfde bakplaat en beleg deze nogmaals met een bakvel. Pak het stapeltje wontonvellen en knip deze diagonaal door de helft. Plaats alle driehoekjes op de bakvel en bestrijk truffelolie. Rasp daar Parmezaanse kaas overheen. Maak op smaak met wat blaadjes verse tijm. Bak deze crackertjes tussen de 3-5 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Serveer met een heerlijke frisse dip van stevige yoghurt, gemengd met mierikswortel, citroensap, zout, dille en olijfolie.

  5. Plaats alle heerlijke kaas hapjes op een feestelijke schaal en vergeet vooral de dronken druiven niet. “SAY CHEESE” en alvast een gelukkig nieuwjaar!

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.