3 minuten

Spaanse leche frita

Lekker smullen! Onze chef Rosah van Schendelen maakt leche frita, een Spaans dessert. Ze maakt dit met dulce de leche, kaneel en nougatine.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • 500 ml
    melk
  • 20 g
    gezouten roomboter
  • 80 g
    maïzena
  • 60 g
    dulce de leche
  • 2
    eieren
  • 1 tl
    kaneel
  • 1 el
    custardpoeder
  • schil van 1 clementine
  • 200 g
    fijngehakte hazelnoten of nougatine
  • 200 g
    broodkruim
  • Om te paneren
    200 g
    maïzena
  • 3
    eieren
  • kaneelsuiker
  • neutrale olie
  1. Verwarm de melk, boter en dulce de leche in een diepe pan tot onder het kookpunt. Plaats de kleine hoeveelheid maïzena in een kom en voeg hieraan kaneel, custardpoeder en de schil van één clementine toe. 

  2. Roer door elkaar en voeg twee eieren toe. Meng goed door tot een egaal geheel. Schenk dit bij de warme melk en blijf verwarmen op laag vuur. Het is belangrijk om te blijven roeren met een garde zodat er een mooie stevige pudding ontstaat, zonder eventuele klontjes. 

  3. Schenk de pudding vervolgens uit over een ovenschaal en dek af met plastic folie. Plaats in de koeling totdat de pudding afgekoeld en opgestijfd is.

  4. Dan is het tijd om te paneren. Vul drie kommen waarvan één met de grote hoeveelheid maïzena, één met geklutste eieren en één met het kruim van oud brood vermengd met de nougatine. 

  5. Verhit een klein laagje olie in een bakpan en zet op middelhoog vuur. Haal met een lepel pudding uit de schaal en plaats deze in de maïzena. Gebruik je hand om de maïzena goed over de pudding te verdelen. Plaats deze vervolgens in het ei en daarna in de broodkruim. Herhaal dit voor een extra krokante laag. 

  6. Doe de gepaneerde melk in de hete pan en bak de melk rondom tot goudbruin. Garneer ze royaal af met kaneelsuiker en serveer ze op een mooie schaal.

  7. Tip van de chef: voor een snelle dulce de leche, oftewel karamelpasta van zoete melk. Vind je geen dulce de leche in de winkel en duurt het koken van de blikjes gecondenseerde melk je te lang, dan kun je kiezen voor een snellere variant. Verwarm dan 60 gram gezouten roomboter met 60 gram donkere basterdsuiker en de inhoud van één blikje gecondenseerde melk in een pan totdat de suiker is opgelost. Houd de pan boven middelhoog vuur en blijf circa 15 minuten roeren totdat je een mooie lichtbruine, ingedikte karamelpasta ziet ontstaan. Schenk deze in een kom en laat afkoelen in de koelkast.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.