4 minuten

Zelfgemaakte bitterballen gevuld met draadjesvlees en bier met mosterd dip

Niet uit de vriezer in de supermarkt, maar zelfgemaakt! Doe als onze chef-kok Rosah van Schendelen en maak zelf een feestelijke schaal met 35 bitterballen met een vulling van draadjesvlees, Worcestershiresauce, donker bier, peterselie en nootmuskaat. Laat het feestje beginnen!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de vulling
    80 g
    roomboter
  • 100 g
    bloem
  • 300 ml
    donker bier
  • 300 ml
    runderbouillon
  • 400 g
    draadjesvlees, zonder vocht
  • 8 g
    gelatine
  • 2
    eidooiers
  • whorcestershiresauce
  • beetje peterselie
  • verse nootmuskaat
  • zout en zwarte peper
  • gebakken knoflook
  • neutrale olie om in te bakken
  • Voor het paneren
    200 g
    fijne paneermeel
  • 200 g
    grove paneermeel of panko
  • 200 g
    eiwit
  • Voor de honing-mosterdmayonaise
    200 ml
    mayonaise
  • 1 tl
    grove mosterd
  • 1 tl
    honing
  • sap van een ½ citroen
  • peterselie
  1. De vulling moet afkoelen en opstijven, dus laten we daarmee beginnen. Week alvast de gelatine in koud water. Dit is voor later. Smelt nu de roomboter in een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak gedurende 3 minuten mee totdat de bloem gaar is. Blus in delen af met het bier en bouillon. Gebruik hiervoor een garde.

  2. Voeg nu het draadjesvlees toe en breng alles op smaak met zout, peper, Worcestershiresauce, peterselie en nootmuskaat. Indien de vulling wat bitter smaakt door het type bier, voeg dan een klein beetje bruine suiker toe. Haal de vulling nu van het vuur en voeg de eidooiers en de geweekte gelatine toe. Roer goed door en plaats de vulling in een kom. Koel terug totdat de vulling mooi is opgesteven.

  3. Ga verder met het paneren. Schep met behulp van een ijslepel hetzelfde formaat balletjes uit de vulling. Haal de ballen meteen door de fijne paneer. Dit is de eerste laag. Haal ze nu stuk voor stuk door het eiwit en de grove paneer.

  4. De bitterballen zijn nu klaar en kunnen in hete olie gebakken worden. Circa 3 tot 4 minuten op 180 graden. Ongebakken zijn ze in de koelkast nog drie dagen houdbaar. In de vriezer een aantal weken.

  5. Voor de honing-mosterdmayonaise meng je alle ingrediënten tot een lekkere dip. Serveer bij de bitterballen.

  6. Tip van Rosah: 'Heb je nog oud brood? Rooster deze dan kort, vermaal tot fijn en gebruik dit als paneer. Extra lekker en no waste is altijd feest!'  

  7. Geniet van de bitterballen!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.