12 mei 2018

Stilstaand beeld van uitzending op 12 mei 2018

Voor de 500e uitzending zie je wel een heel bijzonder stukje Nederland. Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt twee Nationale Parken op Bonaire. Het Nederlandse eiland is wereldberoemd vanwege het koraal; de onderwaterwereld is rijk aan allerlei bijzondere dieren en vissen in alle kleuren. Eén prachtig uitziende vis is hier per ongeluk gekomen en dreigt het koraalrif over te nemen. Hoe pak je deze plaag van koraalduivel aan? 'Collega' van Marieke, ranger Luigi Eybrecht, weet hoe je deze invasieve vissen kan vangen. En hij laat Marieke kennismaken met de meest bijzondere flora en fauna. Ook boven water, in het Washington Slagbaai National Park. Een leguaan in je gebied, weer eens wat anders dan een Schotse Hooglander. * Leven in het heetste stukje van Nederland kent uitdagingen: Michiel en Anne-Mieke wonen in de hoofdplaats Kralendijk, samen met hun kinderen, in hun zelfgebouwde, duurzame droomhuis. Bij het ontwerpen van hun villa hebben ze gebruikgemaakt van innovatieve en duurzame ideeën, toepasbaar op het klimaat van Bonaire. Zo maken ze optimaal gebruik van de wind en weren ze de zon tijdens de uren dat deze het hardst brandt. * En chef-kok Leon Mazairac gaat op bezoek bij Popo Morales, die in het dorp Antriole zijn drie hectare grote Kunuku heeft. Veel boeren op Bonaire verbouwen mais, maar Popo is dol op de natuur, dus heeft hij de helft van zijn land vol staan met grote bomen. Hier proeft Léon de tamarinde waarmee Popo en zijn vrouw beroemd zijn geworden op het eiland. Maar Popo heeft meer: dadelbomen, kokosbomen, mangobomen, basilicum, kruidnagel en selderij. Léon verzamelt zijn ingrediënten en gaat op het hagelwitte strand aan de slag met de eerder genoemde vis: de koraalduivel. Want deze plaag voor de onderwaterwereld van Bonaire is een delicatesse op het bord. Een milieuvriendelijke manier van vis eten, daar wordt iedereen gelukkig van.

Ook leuk om te kijken

  1. Recept
    4.2
    Stilstaand beeld van Paasbrood
    28 maart 2018

    Paasbrood

    Met Pasen eten veel families traditiegetrouw paasbrood. Ramon maakt niet alleen zelf zijn versie van het paasbrood, maar maakt ook zelf de boter die op het brood gesmeerd wordt.

  2. Recept
    2.8
    Stilstaand beeld van Gevuld appeltje
    25 oktober 2017

    Gevuld appeltje

    In Hengelo heeft Vera een bijzondere moestuin. Zij heeft een grote passie voor appels en haar moestuin volgens de principes van de permacultuur. Alain kookt met ingrediënten uit de tuin.

  3. Recept
    4
    Stilstaand beeld van Foul medames
    13 september 2018

    Foul medames

    Ramon maakt in de buitenkeuken een heerlijke, betaalbare Arabische maaltijd met fava bonen: foul medames met zelfgemaakte pitabroodjes.

  4. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Wikkelhuisje van karton
    4 februari 2016

    Wikkelhuisje van karton

    Rick woont in een huisje van karton, een zogenaamd wikkelhuisje! Hij laat je de grote voordelen zien van een kartonnen huis ten opzichte van een huis van beton of steen.

  5. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Cocktailfamilie
    16 december 2016

    Cocktailfamilie

    In Knokke runt de beroemde Vlaamse cocktailfamilie Van Ongevalle een bar op een bijna geheime locatie. Ieder heeft z'n eigen specialiteit.

  6. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Super kleurrijk
    28 oktober 2016

    Super kleurrijk

    Thecla Renders woon in een licht en kleurrijk huis. Ze is dol op bloemen en die vind je in heel het huis terug.

  7. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van De geboorte van een ezelveulen
    15 september 2016

    De geboorte van een ezelveulen

    Bij het licht van de maan krijgt ezelin Bilou haar veulen. De veulen wordt natuurlijk 'Luna' genoemd.

  8. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Winter BBQ
    28 december 2016

    Winter BBQ

    Alain leert van Kees en Lesley dat je ook in de winter prima buiten kun barbecueën. Met een aangepaste barbecue maakt Alain een lekker gerecht.

Pagina's