10 minuten

Zo maak je het BinnensteBuiten bijenhotel!

De BinnensteBuiten Moestuin is een echt bijenparadijs dankzij de bloemen én natuurlijk het BinnensteBuiten bijenhotel. Onze duurzame tuinvrouw Anne en directeur van de bijenstichting Jaap Molenaar leggen je uit hoe jij in een paar stappen precies hetzelfde bijenhotel kan maken! 

Onderdeel Tuin
Duur 20 tot 30 minuten
Moeilijkheid Gemiddeld

Handleiding

Benodigdheden

 • Wijnkistje
 • Blikjes
 • Blokken hout
 • Bamboestokken
 • Bamboerietjes
 • Schaar
 • Boormachine
 • Zaag
 • Potje met grond (beetje leemachtig)
 1. Verzamel om te beginnen al je materiaal. De benodigdheden zoals de bamboestokken en blokken hout kun je bij een tuincentrum kopen, maar kijk ook goed of je nog iets in de schuur hebt liggen. Beter voor je portemonnee én een stuk duurzamer! 

 2. Zoek voordat je begint een geschikte plek waar je het bijenhotel plaatst. Bijen houden van warmte, dus plaatst het kistje het liefst op een plek waar zowel de ochtend- als de middagzon schijnt.

 3. Pak het blok hout om de gaten in te boren. Belangrijk hierbij is dat je een maximale doorsnede neemt van 3 tot max. 8 mm. Hier gaan de metselbijtjes in. Zorg voor lange, gladde gaten (anders worden de vleugeltjes beschadigd door de splinters). 

 4. Begin met het zagen van de bamboestokken. Let op waar je zaagt! Als je bamboestok bekijkt zit er verschillende knopen in, zorg ervoor dat je zaagt aan de open kant waar de bij erin kan. De achterkant zit dan dicht. 

 5. Je kan het hotel niet alleen vullen met bamboestokken, maar ook met bamboerietjes! Dit is perfect als je met kinderen het bijenhotel maakt. Let er ook hier weer op dat de rietjes een doorsnede hebben van 5 tot 8 mm, de ideale afmeting voor de metselbijtjes om te nestelen. Knip de rietjes in stukken, zodat je het blik goed kan vullen. 

 6. Nu kun je het kistje vullen met de houtblokken en het blikje met bamboerietjes. Plaatst de bamboestokken er tussenin. Ook kun je het bijenhotel afmaken door het potje met leemgrond in het kistje te zetten. De zandbijtjes zijn er dol op om hierin te broeien! Zet hem wel onderin vanwege het gewicht. 

 7. Het hotel is geopend! Maar let op: eerst voedsel en dan nestelen. Dus hoe meer bloemen in je tuin, hoe meer bijen je hotel komen bezoeken! 

 8. Je bent klaar!
Wat vond je van de klus?