Gooi het niet weg, maar hergebruik rijst of brood als je dat over hebt. Er zijn oneindig veel snack ideeën met restjes te bedenken. Welke ga jij als eerste proberen?

Borrelhapjes met rijst, erwtjes, citroen en munt | Foto: Marleen van Es i.s.m. Meisjes Van De Moestuin

Rijst of risotto balletjes

Teveel rijst in je take out of risotto over? Gebruikt het als vulling voor een eigengemaakte nasi bal of risotto bal. Hoe doe je dat? 

  • Stap 1: Laat het mengsel goed afkoelen in de koelkast
  • Stap 2: Maak er balletjes van en haal ze door de bloem, ei en de paneermeel en eventueel een vulling naar je smaak (zoals doperwten)
  • Stap 3: Frituur de rijst of risotto balletjes
  • Heb je er niet direct zin in? Kan je ze nog altijd invriezen voor later

Bak er een pannenkoekje van!

Nog een idee voor een restje rijst. Maak er een rijst pannenkoek van! De Vietnamese rijstpannenkoek bánh xèo is zeer gangbaar in de Aziatische keuken en doorgaans gemaakt met rijstebloem, maar je kan er ook rijst voor hergebruiken. Zo pak je dat aan.

  • Stap 1: Je voegt een ei toe aan het rijstmengsel
  • Stap 2: Voeg nog een snufje zout en peper eraan toe
  • Stap 3: Bak de pannenkoek in wat olie of boter
  • Stap 4: Vul de pannenkoek met ingrediënten zoals taugé, julienne gesneden wortel, lente-ui en knapperige tofu, garnalen of buikspek.  
rijst pannenkoek
broodpizza

Broodpizza

Eenden zitten er echt niet op te wachten. Maak ook wat moois van oud brood: bijvoorbeeld deze snelle broodpizza!  

  • Stap 1: Smeer een gekruide tomatensaus over het brood
  • Stap 2: Kruid deze naar eigen smaak!
  • Stap 3: Snijd kaas in plakken of reepjes, snijd ui in ringen en strooi over 't brood
  • Stap 4: Leg de broodpizza 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden

 

Bruchetta

Italianen weten hoe lekker dit is: knapperige stukjes oud brood met knoflook en tomaat. Jouw borrelhapje is compleet!

  • Stap 1: Pel een knoflookteen en snijd hem in de lengte doormidden en wrijf het brood ermee in.  
  • Stap 2: Besprenkel het brood met olijfolie.
  • Stap 3: Strooi hier bijvoorbeeld wat oregano, tomaat en fetakaas overheen
  • Stap 4: Doe er ook naar smaak wat peper en zout op
  • Stap 5: Verdeel de broodjes op het bakpapier in de oven en bak ze in zo'n 5 minuten op 200 graden
Bruchetta
Geschreven door
Mina Amhil
Datum