Egels spotten op de Oostvaardersplassen

Egel
Gebied
Flevoland
Afstand
2 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
12 personen

We hebben allemaal wel eens een egel gezien, maar weten er maar heel weinig over. Dat is jammer, want het lijkt niet zo goed te gaan met het diertje. De Zoogdiervereniging heeft dit jaar daarom uitgeroepen tot 'jaar van de egel' en dat is voor Marieke een goede reden om extra aandacht aan dit leuke, stekelige beestje te besteden.

Een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen: een waar vogelparadijs van internationale waarde. Dat zijn de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Ruim 50 jaar geleden schiep de natuur in zuidelijk Flevoland dit uitgestrekte moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Zo kom je onderweg heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen. Zij houden met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open. En ze vragen op hun beurt ook weer om zorg en beheer.

Ontdek dit vogelrijke moerasgebied en ervaar hoe ieder seizoen weer zijn eigen dynamiek en verassende ontwikkelingen kent.

Route

Startpunt:
Jac. P Thijsenplaats
Jac. P. Thijsseweg
1331 Almere-Buiten
Routekleur:
Rood
 1. 1

  Deze grote vogeluitkijkhut heeft twee verdiepingen en biedt een brede kijk over de oostvaardersplassen.

  Vogelkijkhut
  © Pim Julsing
 2. 2

  Vanaf de dijk kun je de zeearend, roerdomp of de baardman spotten!

  Uitkijkpunt
  © Pim Julsing
 3. 3

  De wildroosters zijn een bekende uitkijkplek voor vogelaars. Hier strijken namelijk in de winter bijzondere soorten vogels neer.

  Uitkijkpunt rooster
  © Pim Julsing
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!