De Dordrechtse Manon Wijermars zorgt met haar ‘kleine reizende zorgboerderij’ voor vergroening en het onderhoud van moestuinen in de omgeving. Dit doet ze samen met haar gepassioneerde collega’s Jan en Simon. Sinds september is het drietal te zien bij BinnensteBuiten.

Waar is jouw liefde voor tuinieren begonnen?
De liefde voor de tuin en de natuur is er bij mij met de paplepel ingegoten. Als kind gingen we elk jaar naar de camping en dat vond ik geweldig, het liefst was ik de hele dag in de natuur. Vroeger hadden we ook een traditie om rond februari, elk jaar een knopje te volgen die dan langzaam tot bloei kwam. Het was als kind geweldig om op die manier richting het voorjaar te gaan en de ontwikkeling van zo’n knopje te zien. En die traditie houd ik er nog steeds in, binnenkort ga ik dus weer een knopje zoeken om in de gaten te houden. Ook mijn oma heeft mij altijd enorm geïnspireerd om de natuur in te gaan. Ze liep nog tot bijna haar 100e door de tuin om me alles te vertellen over wat er groeide en bloeide.

Het moestuinieren begon toen ik op mezelf ging wonen. Ik vind het veel leuker om uit eigen tuin te eten én het is natuurlijk ook veel lekkerder. Rond deze tijd begin ik ook altijd met het voorzaaien van tomaten, pepers en de eerste tuinbonen.

‘Mijn oma was een enorme inspiratie voor mij om de natuur in te gaan.’
Manon Wijermars | Moestuinier

Wanneer kwam jouw liefde voor tuinieren samen met werken in de zorg?
Ik heb een achtergrond als maatschappelijk werker. Ook ben ik daar binnen op een managementfunctie terecht gekomen, maar daar werd ik niet gelukkig van. Ik besloot om een sabbatical te nemen waarin ik door Europa ben gaan reizen. Daar heb ik veel op verschillende ecologische boerderijen gewerkt en enorm veel geleerd over mijn passie: het moestuinieren. Terug in Nederland ging ik aan de slag bij een zorgboerderij, voor mij een gouden combinatie: zinvol bezig zijn op de boerderij én in het groen. Maar in de corona periode besloot ik om voor mezelf te beginnen. Zo is ‘De Moestenier’ als groene dagbesteding in de omgeving van Dordrecht begonnen. 
 

'Zinvol bezig zijn in de zorg én in het groen is voor mij een gouden combinatie.'
Manon Wijermars | Moestuinier

Hoe ziet het werken met Jan en Simon eruit?
Inmiddels werk ik twee dagen per week met Jan en Simon en drie dagen aan eigen projecten. We zijn echt een bedrijf, zo hebben we in december een kerstlunch gehad met elkaar, met bijbehorend kerstpakket. En vieren we jubileums en gaan op bedrijfsuitjes. Ik zie Jan en Simon ook echt als mijn collega’s, en noem ze bewust niet cliënten.

Jan en Simon hebben allebei een totaal verschillende achtergrond, en brengen beide veel kennis mee. Jan is een boerenzoon, en meer van het ‘ouderwets tuinieren’. Het is een keiharde werker! Simon heeft zich helemaal in het moestuinieren verdiept, en verbaasd me regelmatig. Hij doet veel kennis op via YouTube, een echte self-made moestuinierder dus. 

Wat vind je ervan om een van de nieuwe gezichten te zijn bij BinnensteBuiten?
Ik vind het heel onwerkelijk! Het is echt een eer om me bij dit team te voegen. En fantastisch om met behulp van dit programma te laten zien dat het leuk is om beter voor de wereld te zorgen. Iedere keer huppel ik weer wanneer ik eraan denk! We hebben ook al veel positieve reacties gekregen. Ook Jan en Simon worden regelmatig herkend, dat is natuurlijk onwijs leuk! 

‘Als je echt stress hebt, zou je eigenlijk elke dag een uur in de natuur moeten doorbrengen.’
Manon Wijermars | Moestuinier

Wat zou je willen meegeven aan de kijker?
Ik wil graag mijn passie voor de tuin en natuur overbrengen. De natuur is zoiets moois, waar we veel van kunnen leren. Het is zonde dat veel mensen lange dagen binnen zitten. Eigenlijk zou iedereen minimaal een halfuurtje per dag in de natuur moeten doorbrengen en als je écht stress hebt, een uur. Dan heb je het dus veel harder nodig. Ik zeg ook altijd maar: je kan beter een bruin randje onder je nagels hebben van het tuinieren, dan een Franse manicure! 

Geschreven door
Veerle Bos
Datum