Windmolenwieken recyclen tot speeltuin of van weggegooid Amsterdams stadshout snijplanken maken. Deze vijf inspirerende initiatieven laten je zien hoe zij hun onderneming een duurzame draai geven.

Van windmolen tot glijbaan

Ooit bedacht dat je een glijbaan kan maken van de wieken van een afgeschreven windmolen? Architect Jos de Krieger wel! In Rotterdam staat nu een volledige speeltuin van afgeschreven windmolenwieken. Onze duurzame lifestyle-expert Marieke neemt een kijkje.

Bekijk de video

Milieuvriendelijk zeepje

Duurzame ondernemers Jasper en Melvin realiseren op hun 21e dat wasmiddel een flinke impact heeft op het milieu. Als ze ontdekken dat er een duurzaam alternatief is voor wasmiddel, is hun onderneming geboren.

Bekijk de video

Laptophoezen met een verhaal

De overgebleven zwemvesten op het strand van Syrische vluchtelingen die hun leven op het spel hebben gezet staan in ons geheugen geschrift. De Brazilaanse Thami zet een succesvol integratieproject op en pakt direct dit milieuprobleem met de zwemvesten aan.

Bekijk de video

Snijplanken van Amsterdamse bomen

Meubelmaker Tom Marcelis houdt van zijn stad. Als hij ontdekt dat het hout wat gekapt wordt in de stad, als afval wordt afgevoerd besluit hij actie te ondernemen. Nu verdwijnt het stadshout niet als afval, maar maakt Tom er meubels en snijplanken van.

Bekijk de video

Patatmatten voor de kust

Van een aardappelschil tot kustbescherming. Zeebiologen Malenthe, Wouter en Karin maken het mogelijk! Met de reststromen uit de Nederlandse patatindustrie maken ze biologisch afbreekbare matten. De matten stimuleren de groei van jonge plantjes van kustlijnen wereldwijd.  

Bekijk de video