Minder spullen kopen, minder ver reizen, minder dierlijke producten eten, minder werken en minder afval; als we over duurzaamheid praten, gaat dat meestal gepaard met het woordje ‘minder’. Maar na dit Valentijns weekend bedacht ik, dat een duurzamer leven niet begint bij ‘minder’, maar bij meer. Meer liefde in dit geval.

Mijn mantra is dat je voor een duurzamer leven niets hoeft te laten, alleen andere keuzes moet maken. Niet voor niets is de slogan van ons platform hetkanWEL groener, eerlijker en leuker leven. Dat ‘leuke leven’ is net zo belangrijk als het ‘groene’ en het ‘eerlijke’. Toch is niet iedereen het met ons eens. Als je niet meer naar de andere kant van de wereld ‘mag’ vliegen, of cappuccino met havermelk ‘moet’ drinken, dan lever je in aan levensgeluk of -genot en wat is daar nou leuk aan?  

Bijdragen aan een betere wereld is best abstract

Ook al groeit het aantal mensen dat duurzaam wil leven, er is nog een wereld te winnen. En dat doen we niet door de nadruk te leggen op wat je nu moet inleveren. Zeker niet, omdat ‘bijdragen aan een betere wereld’ best abstract is en op de korte termijn niet per se dezelfde bevrediging geeft als een nieuwe trui, een koffie met melk of een welverdiende zonvakantie.

Het korte termijn geluk van duurzamer leven begint misschien wel bij de liefde
Asceline Groot, hetkanWEL

Het korte termijn geluk van duurzamer leven, begint bij de liefde

Toen ik dit weekend boodschappen deed in het winkelcentrum in mijn buurt, kreeg ik ineens een ingeving hoe je dat bevredigende gevoel bij het maken van duurzame keuzes wel direct kunt voelen. Het was het weekend voor Valentijnsdag en overal zag ik rode en roze hartjes. Bij de bloemist staken ze uit de grote boeketten, in de drogist plakten ze op de schappen en bij de supermarkt hingen ze tussen de in plastic verpakte rozen. En terwijl er even een zure gedachte in mijn hoofd opkwam over al het onnodige afval dat deze dag veroorzaakte, bedacht ik dat het korte termijn geluk van duurzamer leven misschien wel begint bij de liefde.

Laten we -in het kader van duurzaamheid- meer geven in plaats van minder nemen
Asceline Groot, hetkanWEL

Geven en ontvangen

Dankzij de wetenschap, of uit eigen ervaring, weten we dat het geven van cadeaus gelukkiger maakt dan het ontvangen ervan. Door een cadeau te geven, deel je iets met een ander en verspreid je liefde. Je inspireert daarmee de mensen om je heen om hetzelfde te doen en je zet iets positiefs in beweging.

Als je die redenatie doortrekt, kunnen we het - als het over duurzaamheid gaat -misschien ook beter hebben over ‘meer geven’ in plaats van ‘minder nemen’. Door havermelk te drinken, geef je liefde aan de koeien en hun kalfjes. Door duurzame kleding te kopen, geef je liefde aan de mensen die ze maken. Door de natuur in te trekken, geef je liefde aan jezelf. Door als vrijwilliger koffie te drinken met eenzame ouderen, geef je liefde aan hen en ga zo maar door. Zo heb je een win-win-win situatie. Door liefde te geven voel je jezelf gelukkig, je helpt de wereld om je heen en je inspireert anderen om je voorbeeld te volgen. En in tegenstelling tot grondstoffen, bomen of frisse lucht is het mooie van de liefde; het raakt nooit op.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een 2-wekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.