“Nee”, zegt mijn zoon als hij zijn boord van zich afschuift. Ik tel voor de zoveelste keer tot 10, adem een paar keer diep in en uit en probeer hem opnieuw te motiveren om zijn broccoli op te eten. Zonder succes.

Toen mijn kinderen klein waren, was het avondeten een dagelijks drama. Hoe feller de kleur van het voedsel, hoe groter de weerstand was die ze voelden. En hoe meer stress ik kreeg. Ik was doodsbang dat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkregen. Ondertussen lachten mijn ouders een beetje meewarig als ze de situatie gadesloegen. Ze zagen dat de geschiedenis zich voor hun ogen herhaalde. Als kind at ik namelijk ook niets.

Hoe kun je gezond eten leuker maken?

Inmiddels zijn we jaren verder. Mijn kinderen zijn - ondanks het gebrek aan groenten - goed gegroeid. En nog belangrijker, ze eten nu bijna alles. Toch vraag ik me nog steeds wel eens af of ik het anders had moeten aanpakken. Had ik eten leuker voor ze kunnen maken? Had ik strenger moeten zijn? Of was het juist mijn angst voor scheurbuik, waardoor ze niet aten? Ik zal het nooit weten, maar ben nog steeds bovenmatig geïnteresseerd in oplossingen om kinderen te motiveren gezond en duurzaam te eten. Denk aan met proteïne verrijkte pasta of kweekvlees, maar daar los je het groenten probleem niet mee op.  Terwijl dat hard nodig is, want 60% van de kinderen eet te weinig groenten. Bij volwassenen ligt dit percentage trouwens iets lager, maar ook daar is wel ruimte voor verbetering.

Van gepureerde groenten maakt de 3D printer een kikker, Barbie, pony of Pikachu voor op je bord!
Asceline Groot

3D geprint voedsel

Een interessante ontwikkeling vind ik 3D geprint eten. Een 3D voedselprinter ‘print’ gepureerd voedsel en werkt - net als een normale printer - met cartridges. In plaats van inkt stop je in die cartridge gemalen aardappel-, wortel- of een andere puree. Die kun je nog mixen met andere ingrediënten, zoals zeewier of proteïnerijke ingrediënten, om de maaltijd een extra boost te geven.  Vervolgens selecteer je op de computer het ontwerp. Dat stuur je naar de printer en binnen de kortste keren ligt er een kikker, vlinder of pony op je bord.

Oneindige mogelijkheden voor kleur, vorm, textuur en smaak

In Nederland is er een bedrijf dat eten print. Het is vooral bedoeld voor mensen met kauw- en slikproblemen. Zo krijgen ze geen gemalen prut op hun bord, maar krijgt de maaltijd een aantrekkelijke vorm. Doordat de variatie aan vormen, kleuren, smaken en geuren oneindig is, is het ook heel erg geschikt voor kinderen. Aan een Universiteit in Chili experimenteren ze hier volop mee. De Pokémon Pikachu is daar bij kinderen het meest populair, maar Smurfen, Barbie of Nijntje behoren vast ook tot de mogelijkheden. Al vraag ik me af of kinderen dat niet zielig vinden om hun favoriete figuurtjes op te eten, maar dat terzijde.

De 3D printer zou van groenten puree van alles kunnen maken | Foto: Pexels

Alles in de blender

Hebben we over 10 jaar - naast onze sapcentrifuge, blender, broodrooster en koffie machine - standaard een 3D printer in de keuken staan om leuke figuurtjes mee te printen? Dat weet ik niet, maar ik denk wel dat volwassenen het stiekem ook leuk vinden om hun eten te printen. Wat nog wel een mooie bijkomstigheid van is, dat je dan ook de groenten kunt gebruiken die tegen de houdbaarheid aan zit. Zit er een plekje op? Dat maakt niet uit, want dat zie je toch niet als het gemalen wordt. Deze manier van eten gaat dus ook nog voedselverspilling tegen.

Stille hoop voor mijn kleinkinderen

Voor mijn kinderen is het inmiddels een beetje te laat, maar als moeilijk eten van generatie op generatie wordt doorgegeven, heb ik stille hoop voor mijn kleinkinderen. En trappen ze daar ook niet in, dan ga ik - net als mijn moeder - stilletje in een hoekje zitten grinniken, omdat ik weet dat het toch wel goedkomt.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijks column door de de wereld van duurzaamheid.