Hoe het ook zij: er was duidelijk sprake van een niet te temmen verlangen naar nieuwe kleding. Een hebberigheid die eens in de zoveel tijd hardnekkig de kop opsteekt. Een terugval, zo je wilt, in oude patronen van mateloos consumeren. Terwijl ik mijn handen diep in mijn zakken begroef en mijn capuchon over mijn ogen trok, begon ik in mijn hoofd met het aanleggen van een lijst.
Handschoenen of een groene wollen coltrui?
Nieuwe handschoenen stonden met stip op nummer één. Gevolgd door een groene, wollen coltrui die al weken door mijn hoofd spookte als een musthave voor deze winter. Een bodywarmer was misschien ook geen slecht idee. Laatst had ik een hele leuke gezien in een winkel. Of een spencer. Die zijn ook weer helemaal terug en het is belangrijk om vooral je lijf warm te houden. Of misschien toch ook gewoon een nieuwe jas. Zo eentje die tot over je knieën valt en je bij weer en wind beschermt tegen onbehaaglijke temperaturen van onder nul.
Ik heb mezelf één ding met succes aangeleerd; Nooit. Impulsief. Kopen.
Boodschappen doen met een lege maag
Mijn gedachten waren niet te houden. Het was alsof ik met honger de supermarkt was binnengestapt en me te buiten ging aan chocola en andere ‘nodige’ snacks. Alleen dit keer kocht ik de items van het groeiende verlanglijstje in mijn hoofd niet. Ten eerste omdat ik op weg was naar een afspraak en ik geen enkele speling had in mijn tijd. Ten tweede omdat ik mezelf één ding met succes had aangeleerd in al die jaren duurzaamheid. Nooit. Impulsief. Kopen.
Shoppen voor een geluksgevoel
Winkels en online platforms – ook die zich op tweedehands kleding richten- zijn zo ingericht dat je zoveel mogelijk koopt. Dat betekent dus dat je altijd thuiskomt met items waarvan je de volgende dag alweer vergeten bent dat je ze hebt gekocht. Of die bij nader inzien verdacht veel lijken op de kledingstukken die al in je kledingkast hangen. Daarbij komt dat het geluksgevoel dat we van shoppen krijgen, relatief kort duurt.
Old school collectors item
Als we langer (en beter) nadenken over de aanschaf van een nieuw item, worden we er over het algemeen ook blijer van. Zelf kom ik nog uit een tijd dat er geen fast fashion bestond. Als ik iets wilde hebben, moest ik daarvoor sparen en als dat gelukt was, was de blijdschap en waardering dan ook enorm. Zo heb ik nog steeds een trui van Mac & Maggie die ik op mijn zestiende kocht en die inmiddels een soort collectors item is waar ook mijn vriendinnen -uit pure nostalgie- blij van worden (‘Oh! Mac & Maggie!’).
Heb jij echt tien spijkerbroeken nodig?
Er is nog een ding dat ik mezelf succesvol heb aangeleerd als het om shoppen gaat. Ik koop alleen nog maar duurzame merken of tweedehands. Die eerste zijn vaak wel wat duurder, maar ook daarin geldt: less is more. Oftewel, koop minder items waar je goed over nadenkt en doe er lang mee. Want wie heeft er ooit bedacht dat je tien spijkerbroeken nodig hebt, vier jassen of vijf mutsen? Ben je het kledingstuk zat, dan kan je het altijd nog ruilen of verkopen en tweedehands een nieuwe versie kopen.
Die jas? Geleend van een vriendin!
Eenmaal thuisgekomen realiseerde ik me dat ik nog een paar hele warme handschoenen had. Ik had ook nog een mouwloos vest dat ik al een paar jaar niet meer gedragen had, maar nu weer prima uit de mottenballen gehaald kon worden om dienst te doen als modieus warmhoudertje. Die jas? Ook niet nodig: ik had een geleend exemplaar van een vriendin en een hele mooie wollen van een duurzaam merk. Bleef alleen nog die coltrui over.
Duurzaam shoppen in 5 stappen
1. Stel je aankoop uit
De verleiding om iets nieuws te kopen, ligt overal op de loer. In plaats van het te kopen, maak je een foto. Je zult zien dat je 9 van de 10 gewilde items in tweede instantie helemaal niet meer zo graag wilt hebben. Wat hier goed bij helpt, is weten wat je al in je kast hebt hangen. Heb je het dan echt nodig?
2. Ga voor duurzame merken
Als je écht iets mist in je garderobe of je bent écht verliefd op een item en wilt het na een tijdje nog steeds hebben: kies dan voor een duurzaam merk. Het is wat duurder, maar zeg nou zelf: hoe blij word je van een goedkoop kledingstuk als je weet dat iemand anders daar de prijs voor betaalt en er onder lijdt? Bedenk dat het uitgeven van je geld is als het uitbrengen van jouw stem voor hoe jouw ideale wereld eruitziet.
3. Tweedehands, ruilen of lenen
Tweedehands, ruilen of lenen zijn ook prima opties. Er zijn steeds meer kledingbibliotheken in Nederland waar je een kledingstuk voor een paar maanden kan lenen. Je kan je ‘oude’ kleren ook ruilen, bijvoorbeeld met een ketting kledingruil in jouw buurt. En tweedehands is ook altijd een optie voor als je behoefte hebt aan een nieuwe look. Maar pas op dat je niet gaat hoarden omdat het zo goedkoop is. Pas de 30 wear rule van eco-pionier Livia Firth toe: koop het alleen als je het minimaal 30 keer gaat dragen.
4. Koop zo weinig mogelijk online
Velen van ons bestellen online kleding in verschillende maten en kleuren. Dat wat niet bevalt, sturen we (vaak gratis) terug. Deze retours worden vaak vernietigd, omdat dat goedkoper is dan het controleren, stomen en weer netjes in een verpakking doen.
5. Kies voor natuurlijke materialen
Kleren waar kunststof in zit (bijvoorbeeld polyester, nylon, acryl en fleece) geven microplastics af. Die microplastics vormen een groot probleem voor de oceanen, maar is ook al teruggevonden in ons eigen bloed en in borstvoeding. Wat het effect daarvan is op onze gezondheid weten we nog niet, maar echt gezond lijkt het me niet.
BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijks column door de de wereld van duurzaamheid.