Bij een vriendin staat een bakje in de gootsteen. Er drijven wat citroenpartjes in. Het intrigeert me. “Wat zit er in?”, vraag ik. “Baking soda en citroen”, antwoordt ze. “Als ik een bordje wil afwassen, doop ik daar mijn afwasborstel in. Lekker goedkoop, zuinig en goed voor het milieu.” “Slim”, denk ik.

Baking soda wordt al 150 jaar gebruikt om mee te bakken en schoon te maken en bewijst dat je al die dure, chemische schoonmaakmiddelen helemaal niet nodig hebt. Dat het werkt, weet ik. Hoe het werkt, is me een raadsel. Dus ik vond het hoogste tijd om dat een keer uit te zoeken.

Vieze vingers op glazen deuren

Misschien is het goed om te zeggen, dat schoonmaken niet echt mijn hobby is. Ik ken mensen die het heel bevredigend vinden om met een sopje het hele huis door te rausen, maar ik raak niet echt opgewonden van het verwijderen van kalkaanslag in de badkamer of vieze vingers van glazen deuren.

Het enige waar ik oprecht wel blij van word, is het maken van een bakingsoda-azijn papje waar je mee kunt schoonmaken. Dat bruist namelijk zo lekker en ik hou van alles dat bruist. Het gevoel dat ik erbij krijg, komt namelijk in de buurt van de pret die ik vroeger had als ik een Mentos in de Cola gooide.

‘Baking soda is een geweldig goedje en dan is het ook nog milieu- en huidvriendelijk!’
Asceline Groot | Columinst

Als je aan je vinger likt, hoef je niet meteen de dokter te bellen

Naast de bruiskracht vind ik bakingsoda ook een geweldig goedje, omdat het zo multifunctioneel is. Als je cake bakt en wat baking soda en citroensap aan je deeg toevoegt, wordt de cake lekker luchtig. Maar je kunt er ook je wc mee schoonmaken, je haar mee wassen (geen aanrader, maar het kan wel) en vieze geurtjes uit voetbalschoenen verwijderen. Dat heeft toch iets magisch.

En dan is het ook nog milieu- en huidvriendelijk. Dat eerste is voor mij een randvoorwaarde, maar dat laatste vind ik ook wel prettig. En lik je na het schrobben van je wasbak per ongeluk aan je vinger, dan hoef je niet meteen de dokter te bellen.

Je lichaam’s zuurteregelaar

Maar wat is het nou precies? Baking soda - ofwel natriumbicarbonaat - is een zacht en wit mineraalzout dat in gesteente voorkomt als Nahcolite. Het is ontstaan na de verdamping van zoutmeren en is onder andere te vinden in Kenia, Turkije, Egypte of de VS. Eigenlijk zegt de naam het al: het is een combinatie van bicarbonaat en natrium (lees:zout). Leuk weetje is dat je lichaam ook bicarbonaat aanmaakt. Dit reguleert de zuurgraad en voorkomt bijvoorbeeld brandend maagzuur.

Met of zonder bi

Natriumbicarbonaat moet je alleen niet verwarren met gewone huishoudsoda (natriumcarbonaat, zonder bi). Huishoudsoda is een stuk agressiever goedje, waar je wel mee kunt schoonmaken, maar waar je geen cake mee kunt bakken. En om het nog verwarrender te maken, bestaat er ook nog zoiets als natriumpercarbonaat. Meng je dit met water, dan krijg je waterperoxide. Ook daar kan je niet mee bakken, maar het houdt je was wit en verwijdert schimmel uit je badkamer.

Bruisen maar

En waarom bubbelt baking soda dan zo lekker? Nou, dat komt doordat er koolzuur vrijkomt zodra het in aanraking komt met iets zuurs. Maar let op: als je het niet alleen gebruikt voor de lol en echt wil dat het werkt - bijvoorbeeld om je oven schoon te maken -, dan heb ik een gouden gebruikstip voor je.

Maak eerst een papje van alleen bakingsoda en wat water. Gebruik dat om te schrobben en laat het vooral ook even goed intrekken. Blus het daarna pas af met wat azijn. Dan gaat het heerlijk schuimen en daarmee kun je nog een keer schrobben. Zo zul je het gewenste resultaat bereiken. Gooi je de azijn er meteen bij, dan verliest de baking soda wat van haar scrub kwaliteiten en dat is jammer.

Zo kun je met twee ingrediënten eigenlijk alle agressieve schoonmaakmiddelen vervangen. Ter inspiratie geef ik je ook nog drie handige recepten, maar er zijn er wel meer dan 100 toepassingen. Dus: bruisen maar! 

Ook hiervoor gebruik je baking soda

  • Een schone wc

Gooi 1 koffiekopje baking soda in de wc en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak de wc dan met een borstel schoon. Afspoelen met wat kokend water en je hoeft nooit meer chloor te gebruiken.

  • Een schone was

Voor extra waskracht kun je een 1/2 kopje baking soda bij de was doen om vloeibaar wasmiddel nog beter te laten werken. Je was wordt schoner, frisser en stralender. 

  • Een frisse adem

Voor een frisse adem kun je een beetje baking soda oplossen in water. Een minuutje spoelen en je hebt een heerlijk schone mond. 

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.