Culinair expert Alain Caron vliegt met SVH-Meesterkok Angélique Schmeinck mee in een luchtballon voor een diner op grote hoogte. Hier kookt zij als enige ter wereld met de hete lucht van de ballon.

Fotografie: Maarten | Reeders Photography

Wie is Angélique Schmeinck?

Angélique Schmeinck is geboren en getogen in het Gelderse Huissen waar haar vader haar stimuleert om kok te worden. Al op haar vijftiende begint ze in de keuken. In de jaren erna klimt ze op in de brigade van bekende zaken, loopt stage in Franse restaurants, wordt SVH Meesterkok van Nederland en zwaait twaalf jaar lang de scepter in een sterrenrestaurant. Daarnaast geeft ze ook nog smaakadvies, schrijft kookboeken en sinds 2003 kookt ze als enige ter wereld in een luchtballon!

'We gaan koken tussen hemel en aarde.'
Angélique Schmeinck - SVH Meesterkok
'Ik ben een geluksvogel, ik mag vandaag met Angélique op avontuur.'
Alain Caron - culinair expert

Een enorme heteluchtoven

Met een volume van 10.000 kubieke meter en met 45 meter hoogte fungeert de luchtballon als een enorme heteluchtoven. De temperatuur in de luchtballon kan oplopen tot honderd graden, en dat betekent dat producten als zeebaars en landhoen op ‘lage’ temperatuur, langzaam kunnen garen. De ideale techniek om aroma’s te laten ontwikkelen en sappen in vis of vlees te behouden. Het idee is even eenvoudig als spectaculair.

Het is iedere keer weer magisch

Angélique wil mensen graag het mooiste, lekkerste en fijnste laten proeven en beleven. En dan op zo’n manier dat ze het zich altijd blijven herinneren en dat terwijl eetervaringen vluchtig zijn. 'Het liefst vaar ik in de zomer elke dag in mijn luchtballon, dat blijft elke keer magisch.' De gerechten die Angélique maakt in de luchtballon hebben veel karakter en zijn hoog op smaak. De gasten in de ballon zijn namelijk ook bezig met de vlucht en het uitzicht, maar ze wil ze ook wat laten proeven!

'Door de passie die Angélique met zich meebrengt, is het voor mij ook iedere keer een feest.'
Michael Kruseman - ballonvaarder
'Ik voel me soms meer kunstenaar dan kok.'
Angélique Schmeinck - SVH Meesterkok
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum