Eten redden voordat het in de vuilnisbak belandt én mensen in de buurt samenbrengen. Gezond, Gratis en Gezellig! Dat is de missie van het team vrijwilligers van Stichting BuurtBuik. Van het overgebleven voedsel van winkeliers, maken ze verrukkelijke driegangen menu's.

Van Lissabon naar Amsterdam

Wanneer oprichter Roel Raterink een bezoek brengt aan Lissabon en dit project ontdekt met de naam ‘Refood’, was hij gelijk enthousiast. De Portugezen hebben hem geïnspireerd en hij besluit dan ook om dit initiatief in Nederland op te zetten. Want ook in ons land is vereenzaming, armoede en verspilling van eten helaas nog aan de orde van de dag. Inmiddels is BuurtBuik in Nederland een groot succes met 12 locaties in Amsterdam, 3 in Utrecht en 1 in Rotterdam. 

BuurtBuik opent mijn blik voor mensen die ik normaal nooit zou spreken
Eva Meijer, voorzitter Buurtbuik Utrecht

Doorbreken van je eigen bubbel

Eva Meijer maakt zich als voorzitter van de locaties in Utrecht hard om de verspilling van eten tegen te gaan en de buurt te verbinden. Via een vriendin leert Eva BuurtBuik kennen en het sprak haar gelijk aan: ‘Voor mij is het ook een hele goede manier om mensen te leren kennen buiten mijn eigen bubbel. Daar ben ik sterk bewust van en het is lastig om in een grotere stad mensen met verschillende achtergronden te leren kennen. BuurtBuik opent mijn blik voor mensen die ik normaal nooit zou spreken, maar die wel gewoon bij mij om de hoek wonen. Dat maakt BuurtBuik echt uniek’. 

Duurzaamheid en verbinding

Iedereen is welkom om aan te schuiven in het buurthuis. Eva: ‘We focussen ons niet expliciet op mensen met een kleine portemonnee, het maakt ons echt niet uit wat mensen verdienen. Het gaat vooral om de combinatie van duurzaamheid en het verbinden van de buurtbewoners. Voor de buurtbewoners is het echt een uitje, elke week zorgen we voor een driegangen menu. De sfeer zit er dan goed in!’. 

Iedereen is welkom

De reacties op BuurtBuik vanuit de bewoners zijn heel positief. Eva: ‘Vaak zijn buurthuizen gesegregeerd, je hebt dan wat vaste groepen zoals Marokkaans, Nederlandse dames die bij elkaar zitten en die ouderen die elkaar opzoeken. En tijdens de diner avonden van BuurtBuik ontmoet je allerlei soort mensen. Echt iedereen is welkom.’ 

Wil je nou ook de handen uit de mouwen steken voor jouw buurt en voedverspilling tegengaan? BuurtBuik is altijd opzoek naar enthousiaste vrijwilligers! Of lijkt je wat om een keer te eten via BuurtBuik? Aanschuiven kan altijd. 

11 minuten
Geschreven door
Veerle Bos
Datum