29 december 2017

Stilstaand beeld van uitzending op 29 december 2017

In Nijkerk bewonen Janny en Gerard van Steeg het statige 'Huize Hoogstraten'. Dit huis is gebouwd in 1903 en bevat veel authentieke Jugendstil-elementen. Als Janny en Gerard het huis zo'n dertig jaar geleden kopen, besluiten ze het helemaal op te knappen. Zo zijn bijvoorbeeld de unieke glas-in-loodramen hard toe aan een opknapbeurt. Gerard besluit deze na het volgen van een cursus zelf in het hele huis te restaureren. Zo hebben ze alles in huis aangepakt; de voormalige dienstboderuimtes dienen nu als washok en keuken. Qua leeftijd kunnen ze met pensioen, maar daar is geen tijd voor met hun heerlijke grote huis, want er is altijd weer een nieuwe hoek of ruimte die hun aandacht vraagt.

Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer ontmoeten in Stevensbeek een hele jonge distilleerder. Leon van Welie is 23 jaar oud en maakt zelf eau de vie en likeur van afgekeurd fruit uit de boomgaard van zijn ouders. Leons imposante stookketel staat in de uit 1922 stammende schuur, waar zijn grootvader het fruitbedrijf ooit is begonnen. In de schuur staan ook de houten vaten waar de dranken in liggen te rijpen, onder meer oude whiskyvaten, die weer van invloed zijn op de smaak. Chef-kok Leon maakt een heerlijk dessert met likeur en Lendl maakt er een drank mee met een feestelijk tintje.

Ook leuk om te kijken

  1. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Sminkentuin Gilze-Rijen
    16 oktober 2018

    Sminkentuin Gilze-Rijen

    Gerda onderhoudt al ruim vijftig jaar haar 'Sminkentuin' in Gilze-Rijen. Ze trekt zich niks aan van de regeltjes en geeft volledig haar eigen draai aan deze plek.

  2. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Landgoed Duivenvoorde
    18 december 2018

    Landgoed Duivenvoorde

    Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten wordt al bijna acht eeuwen bewoon door dezelfde familie. Ria is parkgids en geeft een rondleiding door het landgoed.

  3. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Raadsel: Het lijkt azijn. Maar dat is het niet!
    13 oktober 2015

    Raadsel: Het lijkt azijn. Maar dat is het niet!

    Sjef Brok maakt in Brabant ediks. Dat zijn zachte azijnen die geen azijn mogen heten. Chef-kok Alain Caron laat zich inspireren en creëert er een heerlijk gerecht bij.

  4. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Hortus Alkmaar
    25 oktober 2016

    Hortus Alkmaar

    De Hortus in Alkmaar is uniek in Nederland vanwege de collectie geneeskrachtige planten.

  5. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Opzoek naar producten voor het bijgerecht
    21 december 2017

    Opzoek naar producten voor het bijgerecht

    Nadia maakt twee smakelijke bijgerechten die goed passen bij de kip van Alains hoofdgerecht. Met Maarten Hogeveen gaat ze in een walhalla voor koks tussen honderden producten uit de hele wereld op zoek naar mooie ingrediënten.

  6. Recept
    4.425
    Stilstaand beeld van Kabeljauwfilet met pasta en salade
    19 april 2017

    Kabeljauwfilet met pasta en salade

    Ramon tovert een betaalbare maaltijd op tafel met in de oven gegaarde groenten en kabeljauwfilet. Deze vormen de samen de saus voor de linguini.

  7. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Voedsel fermenteren is hot!
    9 december 2015

    Voedsel fermenteren is hot!

    Voedsel fermenteren door gisten en bacteriën? Klinkt vies, maar is heel gezond en weer helemaal hot. Sanne Zwart toont Alain haar fascinatie voor het fermenteren van voedsel.

  8. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Smokkelroute en stiltegebied
    17 december 2018

    Smokkelroute en stiltegebied

    Marieke is in stiltegebied de Strijbeekse Heide in Brabant. Samen met haar Belgische collega geniet ze van de stilte én de smokkelroute van de jaren 50 en 60.

Pagina's