Gekarameliseerde peren en vanille

Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer ontmoeten in Stevensbeek een hele jonge distilleerder. Leon van Welie is 23 jaar oud en maakt zelf eau de vie en likeur van afgekeurd fruit uit de boomgaard van zijn ouders. Leons imposante stookketel staat in de uit 1922 stammende schuur, waar zijn grootvader het fruitbedrijf ooit is begonnen. In de schuur staan ook de houten vaten waar de dranken in liggen te rijpen, onder meer oude whiskyvaten, die weer van invloed zijn op de smaak. Chef-kok Leon maakt een heerlijk dessert met likeur en Lendl maakt er een drank mee met een feestelijk tintje.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    conference peren
  • appel
  • 200 g
    suiker
  • 3
    stukjes steranijs
  • 2
    vanillestokjes
  • 2 dl
    slagroom
  • rasp van de schil van 1 sinaasappel
  • 1
    citroen
  • 1 dl
    Leons' appel of peren borrel
  1. Schil de peren. Maak gelijkmatige bolletjes van de peer en appel en bewaar deze in water met een beetje citroensap.

  2. Smelt de suiker in een stevige anti aanbak pan en laat goudbruin kleuren.

     

  3. Voeg de peertjes toe en karameliseer rondom. Blus af met de borrel en laat deze flamberen. Voeg de sinaasappelrasp toe.

  4. Voeg de specerijen (vanille en anijs) toe en gaar in de karamel. Laat afkoelen.

     

  5. Sla de room op met 35 gram suiker en de merg uit een halve stok vanille.

     

  6. Serveer de peertjes met daarop een mooie quenelle room.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.