30 april 2018

Stilstaand beeld van uitzending op 30 april 2018

Voor de 500e uitzending zie je wel een heel bijzonder stukje Nederland! Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt twee Nationale Parken op Bonaire. Het Nederlandse eiland is wereldberoemd vanwege het koraal; de onderwaterwereld is rijk aan allerlei bijzondere dieren en vissen in alle kleuren. Eén prachtig uitziende vis is hier per ongeluk gekomen en dreigt het koraalrif over te nemen. Hoe pak je deze plaag van Koraalduivel aan? 'Collega' van Marieke, ranger Luigi Eybrecht, weet hoe je deze invasieve vissen kan vangen. En hij laat Marieke kennismaken met de meest bijzondere flora en fauna. Ook boven water, in het Washington Slagbaai National Park. Een leguaan in je gebied, weer eens wat anders dan een Schotse Hooglander!

Leven in het heetste stukje van Nederland kent uitdagingen: Michiel en Anne-Mieke wonen in de hoofdplaats Kralendijk, samen met hun kinderen, in hun zelfgebouwde, duurzame droomhuis. Bij het ontwerpen van hun villa hebben ze gebruikgemaakt van innovatieve en duurzame ideeën, toepasbaar op het klimaat van Bonaire. Zo maken ze optimaal gebruik van de wind en weren ze de zon tijdens de uren dat deze het hardst brandt.

En chef-kok Leon Mazairac gaat op bezoek bij Popo Morales die in het dorp Antriole zijn drie hectare grote Kunuku heeft. Veel boeren op Bonaire verbouwen mais maar Popo is dol op de natuur, dus heeft hij de helft van zijn land vol staan met grote bomen. Hier proeft Léon de tamarinde waarmee Popo en zijn vrouw beroemd zijn geworden op het eiland! Maar Popo heeft meer: dadelbomen, kokosbomen, mangobomen, basilicum, kruidnagel en selderij. Léon verzamelt zijn ingrediënten en gaat op het hagelwitte strand aan de slag met de eerder genoemde vis: de koraalduivel. Want deze plaag voor de onderwaterwereld van Bonaire is een delicatesse op het bord. Een milieuvriendelijke manier van vis eten, daar wordt iedereen gelukkig van!

Laat je reactie achter

Ook leuk om te kijken

  1. Wat kun je met...
    Stilstaand beeld van Van canvas naar prikbord
    19 april 2017

    Van canvas naar prikbord

    Maak je eigen prikbord om je kaarten, tekeningen, boodschappenlijstjes en/of foto's op de hangen....

  2. Recept
    3.5
    Stilstaand beeld van Salade met pastrami
    21 februari 2018

    Salade met pastrami

    Alain is in het Utrechtse Baambrugge. Hier ontmoet hij jager en slager Martijn en boer Dirco. Voor het wildbeheer schiet Martijn op ganzen. Hij maakt hier prachtige producten mee waar Alain natuurlijk mee gaat koken.

  3. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Koken met bloemen!
    10 november 2015

    Koken met bloemen!

    Alain gaat op bezoek bij een food designer! Hij gaat de uitdaging aan en kookt een gerecht met eetbare bloemen.

  4. Recept
    4
    Stilstaand beeld van Knolselderijpuree met sucuk
    17 oktober 2017

    Knolselderijpuree met sucuk

    Sharon maakt een verrassende puree: van knolselderij. Daarbij bakt ze ook sucuk, een droge, gekruide worst. Deze worst wordt vaak in de Turkse keuken gebruikt.

  5. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Veel tomaten in Ilpendam
    25 november 2015

    Veel tomaten in Ilpendam

    In het pittoreske Ilpendam is het leuk wonen én tuinieren! Zeker als je zo’n prachtige kas hebt als Maaike Pfann. Ze kweekt, zaait en oogst ontelbare soorten tomaten.

  6. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Eco-boerderij Geesteren
    28 november 2017

    Eco-boerderij Geesteren

    Ewald en Bernadette Tenhagen hebben een boerderij verbouwd tot bijzonder ecologisch verantwoorde woonruimte. Buiten is veel herbruikt, maar binnen is van alles opnieuw gebouwd.

  7. Recept
    1
    Stilstaand beeld van Oesters met spinazie en zeewier
    1 december 2015

    Oesters met spinazie en zeewier

    Alain bezoekt Rebecca en Jennifer in Zeeland. Die zijn helemaal in hun element als zeewierboerinnen. Natuurlijk kook Alain met zeewier.

  8. Recept
    4.363635
    Stilstaand beeld van Luikse wafel met vruchtencompote
    15 mei 2018

    Luikse wafel met vruchtencompote

    Ramon laat je watertanden met een Luiks wafelrecept. Hij laat zien hoe je er rode vruchtencompote bij maakt. Nog wat slagroom, en wat ijs... Amai!

Pagina's