30 april 2018

Voor de 500e uitzending van BinnensteBuiten zie je wel een heel bijzonder stukje Nederland! Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt twee Nationale Parken op Bonaire. Het Nederlandse eiland is wereldberoemd vanwege het koraal; de onderwaterwereld is rijk aan allerlei bijzondere dieren en vissen in alle kleuren. Eén prachtig uitziende vis is hier per ongeluk gekomen en dreigt het koraalrif over te nemen. Hoe pak je deze plaag van Koraalduivel aan? 'Collega' van Marieke, ranger Luigi Eybrecht, weet hoe je deze invasieve vissen kan vangen. En hij laat Marieke kennis maken met de meest bijzondere flora en fauna. Ook boven water, in het Washington Slagbaai National Park. Een leguaan in je gebied, weer eens wat anders dan een Schotse Hooglander! Leven in het heetste stukje van Nederland kent uitdagingen: Michiel en Anne-Mieke wonen in de hoofdplaats Kralendijk, samen met hun kinderen, in hun zelfgebouwde, duurzame droomhuis. Bij het ontwerpen van hun villa hebben ze gebruikgemaakt van innovatieve en duurzame ideeën, toepasbaar op het klimaat van Bonaire. Zo maken ze optimaal gebruik van de wind en weren ze de zon tijdens de uren dat deze het hardst brandt. En chef-kok Leon Mazairac gaat op bezoek bij Popo Morales die in het dorp Antriole zijn drie hectare grote Kunuku heeft. Veel boeren op Bonaire verbouwen mais maar Popo is dol op de natuur, dus heeft hij de helft van zijn land vol staan met grote bomen. Hier proeft Léon de tamarinde waarmee Popo en zijn vrouw beroemd zijn geworden op het eiland! Maar Popo heeft meer: dadelbomen, kokosbomen, mangobomen, basilicum, kruidnagel en selderij. Léon verzamelt zijn ingrediënten en gaat op het hagelwitte strand aan de slag met de eerder genoemde vis: de koraalduivel. Want deze plaag voor de onderwaterwereld van Bonaire is een delicatesse op het bord. Een milieuvriendelijke manier van vis eten, daar wordt iedereen gelukkig van!

Laat je reactie achter

Ook leuk om te kijken

  1. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Zelfontworpen patiowoning
    24 oktober 2017

    Zelfontworpen patiowoning

    Paulien en Arno wonen met hun twee kinderen in het Overijsselse Diepenveen. Hier ligt hun zelfontworpen patiowoning midden in het groen.

  2. Recept
    3.75
    Stilstaand beeld van Geflambeerde warme appeltaartjes
    27 december 2016

    Geflambeerde warme appeltaartjes

    Ramon maakt heerlijke geflambeerde warme appeltaartjes. Deze zijn ook heerlijk om later deze week op oudejaarsdag op tafel te zetten.

  3. Wat kun je met...
    Stilstaand beeld van Van knopen naar punaises
    20 april 2017

    Van knopen naar punaises

    Een bestemming voor je verzameling knopen! Pimp je punaises met deze knopen en je hebt leuke en...

  4. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van De Oranjerie Zeijen
    26 december 2016

    De Oranjerie Zeijen

    Jan en Geeske wonen in een bijna vijfhonderd jaar oude boerderij. Het gebint van de boerderij dateert uit 1517. Er is veel aandacht besteed aan de Kerst.

  5. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van De schapen naar de kapper
    11 oktober 2016

    De schapen naar de kapper

    Schaapsherder Daphne maakt schaapskleedjes zonder schapenvelletjes. Zo kan elk schaap elk jaar een kleedje leveren!

  6. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Biodynamische boer
    20 december 2017

    Biodynamische boer

    Alain is in Ens in Flevoland bij biodynamische boer Krispijn van den Dries. Hij heeft prachtige groenten liggen, waarmee Alain zijn hoofdgerecht van gelakte kip garneert.

  7. Wat kun je met...
    Stilstaand beeld van Van stuk hout naar decoratieve cactus
    1 februari 2017

    Van stuk hout naar decoratieve cactus

    Je ziet ze overal: de cactus is helemaal in! Ga met de trend mee en maak zelf deze decoratieve cactus op een stuk hout.

  8. Recept
    2
    Stilstaand beeld van Freekeh-salade & gefrituurde avocado
    1 mei 2017

    Freekeh-salade & gefrituurde avocado

    Freekeh is een jonge groene tarwesoort met een ietwat nootachtige crunchy smaak. Sharon maakt er een salade mee met gefrituurde avocado en een tomaten-paprikasalsa.

Pagina's