30 april 2018

Stilstaand beeld van uitzending op 30 april 2018

Voor de 500e uitzending zie je wel een heel bijzonder stukje Nederland! Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt twee Nationale Parken op Bonaire. Het Nederlandse eiland is wereldberoemd vanwege het koraal; de onderwaterwereld is rijk aan allerlei bijzondere dieren en vissen in alle kleuren. Eén prachtig uitziende vis is hier per ongeluk gekomen en dreigt het koraalrif over te nemen. Hoe pak je deze plaag van Koraalduivel aan? 'Collega' van Marieke, ranger Luigi Eybrecht, weet hoe je deze invasieve vissen kan vangen. En hij laat Marieke kennismaken met de meest bijzondere flora en fauna. Ook boven water, in het Washington Slagbaai National Park. Een leguaan in je gebied, weer eens wat anders dan een Schotse Hooglander!

Leven in het heetste stukje van Nederland kent uitdagingen: Michiel en Anne-Mieke wonen in de hoofdplaats Kralendijk, samen met hun kinderen, in hun zelfgebouwde, duurzame droomhuis. Bij het ontwerpen van hun villa hebben ze gebruikgemaakt van innovatieve en duurzame ideeën, toepasbaar op het klimaat van Bonaire. Zo maken ze optimaal gebruik van de wind en weren ze de zon tijdens de uren dat deze het hardst brandt.

En chef-kok Leon Mazairac gaat op bezoek bij Popo Morales die in het dorp Antriole zijn drie hectare grote Kunuku heeft. Veel boeren op Bonaire verbouwen mais maar Popo is dol op de natuur, dus heeft hij de helft van zijn land vol staan met grote bomen. Hier proeft Léon de tamarinde waarmee Popo en zijn vrouw beroemd zijn geworden op het eiland! Maar Popo heeft meer: dadelbomen, kokosbomen, mangobomen, basilicum, kruidnagel en selderij. Léon verzamelt zijn ingrediënten en gaat op het hagelwitte strand aan de slag met de eerder genoemde vis: de koraalduivel. Want deze plaag voor de onderwaterwereld van Bonaire is een delicatesse op het bord. Een milieuvriendelijke manier van vis eten, daar wordt iedereen gelukkig van!

Ook leuk om te kijken

  1. Recept
    3.67857
    Stilstaand beeld van Bowl met rijstnoedels en tempeh
    15 oktober 2018

    Bowl met rijstnoedels en tempeh

    Sharon maakt een smaakvolle bowl met onder andere rijstnoedels, tempeh, avocado en tofu. Daarbij bakt ze emping. Een lekker theetje erbij en smullen maar!

  2. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Nieuwbouwhuis Gelderland
    17 april 2019

    Nieuwbouwhuis Gelderland

    Marniek en Roy wonen samen in een Gelders dorpje. Samen met hun vaders knappen ze een nieuwbouwhuis op.

  3. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Huis met onzichtbare ramen
    21 februari 2017

    Huis met onzichtbare ramen

    Peter en Ilse kopen een kavel in Almere Poort. Daar is hun industrieel uitziende woning verrezen. Het lijkt net of de woning geen ramen heeft..

  4. Wat kun je met...
    Stilstaand beeld van Van wijnglas naar tafellampje
    27 december 2016

    Van wijnglas naar tafellampje

    Leuk voor op tafel tijdens diners. Ook nog makkelijk te maken. Maak van wijnglazen tafellampjes...

  5. Recept
    3.333335
    Stilstaand beeld van Mousse au chocolade
    3 februari 2017

    Mousse au chocolade

    Alain kookt een heerlijke zoete lekkernij bij de ambachtelijk gemaakte likeuren.

  6. Recept
    3
    Stilstaand beeld van Geroosterde eend met gestoofde groenten
    15 januari 2016

    Geroosterde eend met gestoofde groenten

    Leon maakt geroosterde eend op het karkas met gestoofde groenten.

  7. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Een oud pakhuis
    3 maart 2016

    Een oud pakhuis

    In Amsterdam transformeerde architect Tommy Kleerekoper een voormalig pakhuis en kantoorpand om...

  8. Recept
    4.17
    Stilstaand beeld van Moederdag maaltijd 'Dadar Isi'
    6 mei 2019

    Moederdag maaltijd 'Dadar Isi'

    Chef-kok Ramon Brugman heeft een bijzonder gast in zijn keuken: zijn moeder. Ze gaan samen kokkerellen en maken het familiegerecht dadar isi.

Pagina's