Ceviche van koraalduivel
Chef-kok Leon Mazairac gaat op bezoek bij Popo Morales die in het dorp Antriole zijn drie hectare grote Kunuku heeft. Veel boeren op Bonaire verbouwen mais maar Popo is dol op de natuur, dus heeft hij de helft van zijn land vol staan met grote bomen. Hier proeft Léon de tamarinde waarmee Popo en zijn vrouw beroemd zijn geworden op het eiland! Maar Popo heeft meer: dadelbomen, kokosbomen, mangobomen, basilicum, kruidnagel en selderij. Léon verzamelt zijn ingrediënten en gaat op het hagelwitte strand aan de slag met de eerder genoemde vis: de koraalduivel. Want deze plaag voor de onderwaterwereld van Bonaire is een delicatesse op het bord. Een milieuvriendelijke manier van vis eten, daar wordt iedereen gelukkig van!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de ceviche4koraalduivel filets
-
2 eltamarinde (geconcentreerde of 1 dl sap)
-
1madame jeanette pepertje
-
1 elgesneden gember
-
•bosje basilicum
-
2 dlcocosmelk
-
2limoenen (kleine limoentjes)
-
1 elazijn
-
1rode ui
-
•peper en zout
-
Voor de skewer4stalen spiesjes
-
2koraalduivel filets
-
•wat zonnebloemolie
-
2 eltamarinde sap
-
•peper en zout
-
100 gfijngehakte gebrande en ongezouten pinda's
-
Ceviche: snij de filets met een scherp mes in dunne lamellen.
-
Verwarm de kokos, tamarinde, een klein beetje mdm jeanette en gember in een pannetje.
-
Laat afkoelen en voeg de azijn en limoensap toe samen met wat zout en peper.
-
Marineer de vis lamellen 12 minuten in de ceviche. Dresseer op een bordje en werk af met wat fijngehakte basilicum en flinterdunne plakjes ui.
-
Spies: Haal de stukjes koraalduivel door een marinade van olie en tamarinde met wat peper en zout.
-
Verwarm een bbq op hoge temeperatuur en gril de spiezen kort anders droogt het snel uit.
-
Rol na het grillen door de kruim van pinda en serveer!
- Eet smakelijk!