Judith laat het ambacht van de handboekbinder zien. Met eeuwenoude technieken bindt Judith van Daal oude en nieuwe boeken in haar werkplaats in Dodewaard.

Fotografie: Sheena Schouwink

Vijfde generatie handboekbinder in de familie

Judith is de vijfde generatie handboekbinder in de familie. Ze is de eerste vrouw van de familie die het vak heeft overgenomen. Haar vader had een machinale binderij met personeel en daar werden grote oplages gemaakt. Daarnaast maakt hij ook altijd unieke stukken met de hand. Dat laatste gebeurde dan veelal vanuit huis en dat heeft Judith dan ook altijd meegekregen. Het maken van unieke stukken waar er maar 1 van is, is nu haar passie.

'Unieke stukken maken, waar er maar één van is. En dat iemand anders er blij mee is. Dat maakt je wel gelukkig als mens'
Judith van Daal - handboekbinder

Liefde voor het vak

In eerste instantie wilde Judith niét het vak in. Ze deed de grafische school in Utrecht en ging daarna sites bouwen, drukwerk maken en werkte als designer inkoper, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Ze deed de vakopleiding in Duitsland en haalde haar ‘meister diploma’.

Het vak blijft in ontwikkeling

Ik raak nooit uitgeleerd. Dat vind ik ook zo mooi. Nu geef ik les aan de opleiding in Duitsland waar ik zelf ben opgeleid. Het is fantastische om met jonge mensen met dit vak bezig te zijn en het door te geven. Én zonder leermeester is het vak niet te leren. En dan gaat het om oefenen, veel ervaring op doen. Ik vergeet dat wel eens. Dan doe ik het voor aan leerlingen en dan denk ze oh dat is makkelijk. Als ze het dan proberen, blijkt het een stuk moeilijker te zijn.

'Het is bijzonder werk, het is een niche. Daar ben ik ook een beetje trots op'
Judith van Daal - handboekbinder
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum