Maurits Wieringa is meester in het opknappen van oude houten vloeren. Hij werkt met veel passie en precisie. Het is een tijdrovend proces. Wij krijgen een kijkje hoe hij aan de slag gaat met een mooie visgraat vloer in een woonboerderij in het Groningse Nieuwolda.

Een precieze klus

De ondervloer is in een mozaïek patroon gelegd en bestaat uit matjes en kleine blokjes. De matjes worden vastgelijmd zodat er een stevige basis is. Maurits gaat voor de nieuwe vloer aan de slag met een vissengraatmotief. Het is dan belangrijk om goed te kijken of de planken en het patroon goed uitkomen. Het leggen van zo'n oude figuurvloer duurt twee keer zo lang als het leggen van een nieuwe vloer. Alles moet piekfijn worden gemeten en gecontroleerd om een mooie strakke vloer te krijgen.

Puntjes op de i

Als de vloer helemaal gelegd is en alle planken liggen op de perfecte plek wordt het geschuurd en in de olie gezet. Door de olie komt de karakteristieke houten structuur naar voren en zie je de oude details goed. Het is echt de finishing touch!

Geschreven door
Elisa Bakker
Datum