Fotografie: Liesbeth Disbergen
'Ik ben in het vak gerold en er met trots in gebleven.'
'Ik ben besmet met het baksteen virus en daar wil ik niet meer vanaf.’
Van jongs af aan in de stenen
Derck heeft het steenbakken van jongs af aan gezien. In zijn vakanties kwam hij al helpen in de steenbakkerij van zijn vader. Hij was niet van plan om het bedrijf over te nemen en ging studeren. Toen zijn vader in het ziekenhuis kwam te liggen is hij in de steenbakkerij gaan werken. Hij is gebleven en heeft samen met zijn vader het bedrijf geleid. Op een gegeven moment heeft hij het bedrijf helemaal overgenomen. 'Ik ben besmet met het baksteen virus en daar wil ik niet meer vanaf. Overal waar ik kom kijk ik naar stenen in verschillende kleuren en structuren. Het is echt mijn passie.'
Nauwkeurige restauraties
Al eeuwenlang worden er stenen gebakken op deze locatie. Het ouderwets bakken op kolen wordt inmiddels niet meer gedaan, dat is niet verantwoord voor het milieu. De oude oven wordt nu gebruikt als atelier. Momenteel maakt Derck verschillende stenen voor gebouwen in Amsterdam, zoals het Centraal Station. De uitdaging zit hem dan in het zo goed mogelijk na bootsen van een steen die al eeuwen geleden is gemaakt. Dankzij een nauwkeurige analyse van de steen wordt die zo goed mogelijk gereproduceerd. 'Omdat het maar een beperkte oplage is snijden we zelf de vorm erin. Dan krijg je een maatwerk product met heel veel handarbeid, echt een monnikenwerk.'
Stenen door heel Nederland
De stenen van de steenbakkerij in Heteren vind je door heel Nederland. Van grachtenpanden in Amsterdam, tot het Anne Frank huis, maar ook in allerlei kloosters, kerken en kathedralen. Zolang het keramiek niet meer gemaakt kan worden komen de stenen uit Derck zijn bakkerij.
'Het is super speciaal wat we doen, geen één fabriek die al deze productietechnieken beheerst. Dat voelt goed.'
