In het Noord-Hollandse dorp Kortenhoef werkt Peter al 40 jaar op zijn eigen erf. Als scheepsbouwer werkt hij hier aan het herstel en de bouw van historische houten schepen. Als klein jongetje viel Peter al voor het vak en tot op de dag van vandaag steekt hij nog veel liefde en passie in dit mooie beroep. Wij kregen een kijkje in zijn werkplaats!

Fotografie: Sheena Schouwink

Het behoud van de Boeier

Peter werkt momenteel aan een boeier (historisch scheepstype) uit 1893 en werd voornamelijk gebruikt voor de pleziervaart. Het schip is eigendom van Stichting Behoud Boeier. Dankzij donaties maakt deze stichting het mogelijk om deze historische schepen te laten restaureren en kunnen deze stukjes geschiedenis bewaard blijven. Ben je benieuwd naar deze stichting of de geschiedenis van de boot? Klik dan hier. 

Jong geleerd, oud gedaan

Peter leerde op slechts 11 jarige leeftijd het vak van zijn leermeester Piet. Piet leerde hem alle fijne kneepjes van het vak en heeft het vuur bij hem aangewakkerd. Inmiddels beginnen de rollen zich langzamerhand om te draaien. Nu leert Peter de jongere generatie op tot scheepsbouwer, zoals zijn huidige leerling Mees. 'Als leermeester krijg je weer een hele andere kijk op dingen.'

Een precies werk

Peter is dol op geschiedenis. De hele botenbouw techniek is door de jaren heen eigenlijk niet zoveel veranderd. Er zijn wel een hoop nieuwe hulpmiddelen zoals machinezagen, maar de werkwijze is hetzelfde gebleven. Maar het vooroordeel dat met je handen werken gedachtenloos werk is, ontkracht Peter maar al te vaak. Elke millimeter telt en dat maakt of een schip sterk is. Heel precies werk dus!

'Ik zeg weleens voor de grap tegen mijn vrouw; eigenlijk zijn wij in de verkeerde tijd geboren.'
Peter Schouten | Scheepsbouwer

Liefde voor het vak

'Het mooie van dit vak is dat je niet alleen timmerman bent, je bent ook vormgever. Je kan iets geheel naar je eigen hand zetten. Het geeft zo'n ontzettende kick om je eigen werk in het water te zien liggen. Dan zit je trots als een koning op je eigen boot.'

Scheepsbouwer Kortenhoef

Meer zien?

Wil je meer zien van scheepsbouwer Peter en zijn leerling Mees ontmoeten? Bekijk de video hier 

Bekijk de video
Geschreven door
Elisa Bakker
Datum