Lianne woont heel royaal op 24m²!
Neem een kijkje in deze microwoning die heel ruim aandoet als je eenkeer binnen bent. Lisanne heeft haar eigen voordeur, een handige hoekkeuken, badkamer met toilet en douche, een apart slaapgedeelte, plek voor haar bureau om te studeren en een hele ruime bank. Het past er allemaal!
Bekijk de videoVan de nood een deugd maken
Lianne: ‘Ik studeer en het is ontzettend moeilijk een woning te vinden. Toen ik las over dit project, heb ik meteen gereageerd en nu woon ik in tuin bij Tessa. We hebben niet veel contact eigenlijk, want ik heb mijn eigen voordeur, maar ik ben heel blij met een dak boven mijn hoofd!’ Toen de microwoning bij Tessa in de tuin werd getakeld, zorgde dat voor heel wat bekijks. Tessa: ‘De tuin was groot genoeg en ik vond het idee heel sympathiek om zo iets aan de woningnood te kunnen doen. Toen het huisje hier in de tuin werd getakeld, liep heel de buurt uit!'
Ik vind het belangrijk om mij voor te stellen in de buurt, daarom heb ik chocoladeletters gemaakt en rondgebracht!
Potentie van een lege hoek in de tuin
Initiatiefnemer Matthijs Rolleman kwam op het idee van de microwoningen op een toepasselijke plek. 'Ik stond in de zomer van 2021 in de tuin van mijn zwager, die een hoek van de tuin niet gebruikte. Waarom niet particuliere grond inzetten om de woningnood te helpen oplossen?, dacht ik.' Zo begon het en dit jaar worden 44 woningen geplaatst op 7 verschillende plekken.
Maar wat is nou precies een microwoning?
- Een microwoning is een prefab studio van 20 tot 50 m²;
- Het huisje staat in de tuin van een particulier;
- Het is een huisje of meerdere woningen op een stuk grond in het bezit van een particulier;
- Het verschil met een tiny house in de achtertuin is dat de huurder van een microwoning een eigen adres heeft. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld huurtoeslag kunt aanvragen;
- De grondeigenaar en-/ of verhuurder krijgt een deel van de huur en draagt zo een steentje bij aan het oplossen van de woning nood.