Nicole en Marc wonen op het voormalige Sanatoriumcomplex ‘De Klokkenberg’ in Breda. Met de bijgebouwen, één van de grootste Rijksmonumenten van Nederland. Wat halverwege de vorige eeuw dé plek om te herstellen van tuberculose was, is nu een bijzonder wooncomplex.

Community

Inmiddels is er een echte community ontstaan met de bewoners van de Klokkenberg. Zo helpen ze elkaar waar het kan en waar nodig. De andere bewoners wonen in het economiegebouw: waarin voorheen de maaltijden werden bereid en de was werd gedaan voor de tuberculose patiënten. Ook is het vaste prik om in het weekend pistolets en brood voor elkaar te halen, een echte én hechte gemeenschap dus! 

Wist je dat?

 • De Klokkenberg een ‘gesamtbauwerk’ is? Het is een coproductie van twee architecten, De Bever en Van Moorsel, en tuinarchitect Bijhouwer. Het complex kent duidelijke invloeden van de architectuurstijl de Delftse School.
   
 • Het grote Katholieke sanatorium een zelfvoorzienend bedrijf was (voor die tijd zeer vooruitstrevend). Met boomgaarden, een bakkerij, een boerderij en zelfs een kruidentuin! 
   
 • In het ketelhuis op hetzelfde terrein de verwarming en het warme water van het hele complex opgewekt werd. Een voorloper van de stadsverwarming!
   
 • Het ontwerp garandeerde voor de tuberculose patiënten een mooi uitzicht op de speciaal aangelegde tuinen vanaf elke verdieping. Het complex vormt een fraaie schakel tussen het dichte Mastbos en het open landschap van de rivier de Mark.
   
 • Al in 1928 was de penicilline ontdekt en later andere middelen tegen tbc. Pas in de jaren '50 werd duidelijk dat een behandeling van absolute rust en frisse lucht, niet nodig was. Het sanatorium stopte dan ook in 1969. Hierna kreeg het complex verschillende medische functies.
Het oude sanatoriumcomplex de Klokkenberg in Breda

Bekijk de woning van Nicole en Marc in de Klokkenberg

En inmiddels is het dus getransformeerd naar wooncomplex, waar Nicole en Marc samen met de andere bewoners veel plezier aan beleven! 

Bekijk de video
Geschreven door
Veerle Bos
Datum