Voordat je aan de slag gaat, is het handig om te weten wat voor verf je kan gebruiken. Acrylverf op waterbasis is veilig om op een kaars aan te brengen, ook als de kaars brandt bij het gedeelte wat je geverfd hebt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over steekvlammen.
Wat heb je nodig?
- Gladde dinerkaarsen of stompkaarsen
- Acrylverf op waterbasis
- Glaasje water
- Keukenpapier
- Verschillende soorten kwasten (het liefst dun)
- Schilderspalet of bordje waar je verf op kan doen
- Kandelaar
Tip: zorg ervoor dat je gladde kaarsen koopt, als de kaarsen wat stugger zijn blijft de verf minder goed zitten.
Als je alles in huis hebt, kan je online op zoek gaan naar inspiratie qua patroontjes en kleurtjes. Denk bijvoorbeeld aan strikjes, sneeuwvlokken of kerstbomen. Of als je niet meer in de kerststemming bent kan je ook voor bloemen of hartjes gaan.
Het moeilijke is dat je de patronen niet gelijk kan verdelen op de kaars, maak je daar dan ook niet druk om! Het hoeft namelijk niet allemaal perfect te zijn. Maak je wel een foutje? Dan is het ook zo weg te vegen als het nog nat is. In principe kan je drie kaarsen verven in twee uur, maar ben je tussendoor lekker aan het kletsen of wil je rustig aan doen? Dan kan je er zomaar vier uur mee bezig zijn.
Tip: laat minimaal vijf centimeter aan de onderkant leeg, zodat je daar de kaars kan vasthouden én het niet gaat plakken aan je kandelaar.
Als je klaar bent met schilderen, laat de verf dan minimaal een uurtje drogen in de kandelaar. Nadat het droog is kan je de patroontjes opnieuw schilderen, zodat de kleur beter uitkomt.
Duurzame tips
- Kies voor kaarsen die van milieuvriendelijkere materialen gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan soja- en bijenwas
- Gebruik kaarsvet om mee te verven
- Gooi je stompjes kaars niet weg, maar verzamel ze. Smelt de stompjes om en giet ze in een schoon potje (eventueel met een heerlijke olie)
- Dol op gedraaide kaarsen? Gebruik een (oude) rechte kaars en verwarm deze, zodat de kaars zelf kan twisten.
- Stompjes die je echt niet meer gebruikt, kan je inleveren bij sommige kringloopwinkels of kaarsenmakerijen. Lees bij Milieu Centraal meer over het weggooien van kaarsen.
En dit is het eindresultaat: