In Soest woont kunstenares Babette Leertouwer met haar man en drie kinderen, in een huis vol tweedehands spullen en natuurlijke materialen. Dat past helemaal bij de Wabi sabi woonstijl waarbij je interieur niet perfect hoeft te zijn. Hier in Soest heeft alles in huis een geschiedenis, zelfs de planten zijn tweedehands.

Het huis is grondig verbouwd

In 2014 hebben Babette en Erik het huis gekocht en ze waren op slag verliefd op het huis en op de omgeving. Het huis was op dat moment nog heel erg vervallen, dus er is hard geklust om het op te knappen en er is ook een grote uitbouw aangezet. Al het sloopmateriaal wat uit het huis kwam hebben ze bewaard en zoveel mogelijk een nieuwe bestemming gegeven. Zo zijn er deuren gemaakt van oude planken.

Op slag verliefd op het huis en de omgeving
Babette en Erik

Tweedehands planten

Meubels die al geleefd hebben vinden in dit huis een nieuw thuis. Maar niet alleen de meubels zijn tweedehands, ook de planten komen niet uit een winkel. Babette haalt ze veelal bij plantenasiels, waar je planten kan brengen als ze in de weg staan, maar waar je ook planten kan adopteren.

Wonen volgens de Wabi sabi filosofie

Babette komt zelf uit een gezin waar het hele huis altijd netjes, schoon en heel moest blijven. Ze wil dat haar kinderen juist lekker leven in het huis, spelen en gebruik maken van de spullen. Ze is geïnspireerd geraakt door de Wabi sabi filosofie: een Japanse levenskunst en dat gaat over het vergankelijke, het natuurlijke verloop van tijd laten zien in de spullen. 

Spullen met scheurtjes en deukjes, het mag allemaal!
Babette

Wil je ook stylen volgens Wabi sabi?

  • Ga voor tweedehands meubels;
  • Accepteer dat ze niet perfect zijn, maar juist een mooie geleefde look hebben;
  • Zoek natuurlijke materialen zoals wol, linnen, hout, beton, koper of keramiek;
  • Kies een natuurlijk kleurenpallet met wit, grijs, bruin en beige tinten;
  • Verzamel kunst of servies in organische vormen.

Kleur voor de kinderen

Door het hele huis zijn vooral natuurlijk kleuren en natuurlijke materialen te vinden Behalve op de kinderkamers. Op de eerste verdieping slapen de drie kinderen en die mochten allemaal een kleur uitkiezen voor hun kamer.

Neem de tijd, zoek naar je stijl en kijk hoe je je huis kan laten aansluiten bij je levensstijl
Babette

Buitenleven

Het gezin is dolblij met de omgeving waar ze wonen, het is namelijk vlakbij het bos en de Soesterduinen. Het gevoel dat ze midden in de natuur wonen en vlakbij het bos zie je ook in de tuin. Het hele jaar door wordt er door de kinderen veel buiten gespeeld. In de zomer in het groen en in de winter zit het gezin in de tuin met een vuurtje.

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum