In het stadje Thorn wonen Marleen en Jean-Paul met hun twee kinderen in een bijzonder huis. Het rijksmonument uit 1680 heeft een stralend witte buitenkant. Een groot contrast met de kleurrijke binnenkant. Kijk je mee?
'Ik heb altijd gezegd, als dit huis ooit vrijkomt koop ik het meteen.'
Jean-Paul Urlings | Coach/ondernemer

Een huis met geschiedenis

Het huis komt uit 1680 en is een monument. De mogelijkheden zijn dan ook beperkt want er mag niet veel verbouwd worden. Marleen en Jean-Paul zijn nu helemaal tevreden met de inrichting. Ze spelen graag met strakke elementen tegenover het oude karakter van het huis. 'We vinden het heel bijzonder om in zo'n oud huis te wonen. We vragen ons vaak af wat zich in de afgelopen paar honderd jaar zich heeft afgespeeld.'

Gebrandschilderd glas in lood

Het glas in lood sprong er meteen uit voor Marleen en Jean-Paul. Het is van gebrandschilderd glas, dat is een oude ambacht uit de middeleeuwen en werd voornamelijk toegepast in kerken en kathedralen. Iets wat in Nederland beperkt voorkomt, dus heel bijzonder om dat thuis te hebben. 

'De keuken heeft een gekke vorm, ik noem ‘m ook wel de pizzapunt keuken.'
Marleen van de Laar | Zelfstandig ondernemer

Experimenteren met kleur

Toen Marleen en Jean-Paul hier kwamen wonen gebruikte ze vooral veel grijstinten, maar dat matchte toch niet helemaal bij het mooie glas in lood. Marleen is toen veel meer gaan experimenteren met kleur. 'Ik vond het geel eerst best eng, maar ik heb het toch gedaan. Nu is het echt een warm welkom.'

Bijzondere schouwen

Elke schouw in dit huis is weer anders. De tegeltjes in de paarse schouw zouden een voorganger zijn van Delfts blauw. Die kleur blauw konden ze toen nog niet maken. Om te matchen met de paarse tegels hebben Marleen en Jean-Paul gekozen voor een mooie roze kamer met een lila vloer voor hun dochter Eef. De zwart-witte schouw in de andere kamer paste dan weer perfect bij het stoerdere interieur van Eli zijn kamer. 

'We wonen centraal in het dorp, maar in de achtertuin merk je daar niks van. Het is heerlijk stil en rustig.'
Jean-Paul Urlings | Coach/ondernemer
Geschreven door
Elisa Bakker
Datum