1 minute

Hoe maak je een mini-vijver?

Een mini-vijver maken is leuk, goed voor de natuur en handig voor dieren die verkoeling zoeken en veilige drinkplekken. Deze vijvertjes passen zowel in jouw tuin als op het dakterras of balkon.  

Onderdeel Tuin
Duur 20 tot 30 minuten
Moeilijkheid Gemiddeld

Handleiding

Benodigdheden

 • Tweedehands teil/ voorgevormde kunststof bak
 • Een paar grote stenen
 • Grint en kleine steentjes
 • Waterplantjes (zoals watermunt of kattenstaart)
 • Zuurstofplantjes (zoals hoornblad)
 • Kleine mandjes
 1. Zoek een plek met zon en schaduw. Dan doen de plantjes het ook goed.

 2. Stapel oude stenen op en maak een 'strandje' voor dieren om te drinken en af te koelen zonder dat ze in de problemen komen. Of gebruik een grote stronk of plank zodat kikkers, vogels of egels veilig bij het water kunnen (en er ook weer uit kunnen komen). 

 3. Doe de plantjes in de mandjes, vul deze aan met grint en laat ze boven het water uitsteken.  

 4. Voeg hoornblad toe en maak het zwaar met een steentje zodat het op de bodem blijft liggen. Het ziet er niet zo indrukwekkend uit, maar dit plantje houdt het water zuurstofrijk.  

 5. Wees niet bang voor muggen door jouw vijver. Door de zuurstofplant blijft het water helder en zullen er snel kikkers, libellen en waterjuffers op af komen. Zij zorgen ervoor dat er geen muggenplaag ontstaat. In stilstaand water waar verder niets in kan leven, zoals een regenton zonder deksel, komen muggen wel vaak voor.

 6. Vul de vijver met water. Pak hiervoor, als dat kan, een klein emmertje slootwater als basis en vul aan met regenwater uit de ton, via de pomp of uit de kraan. 

 7. Heb je geen tuin, maar een balkon of dakterras en wil je wel een mini-vijver? Ga dan voor een kleine teil en zorg ervoor dat het niet te zwaar wordt met stenen/ grind e.d.. Voor de bescherming van je dak/ balkon kan je een rubberen tegel of tegels gebruiken onder de teil en volg verder alle stappen hierboven. 

 8. Je bent klaar!
Wat vond je van de klus?