Neem een kijkje in deze bijzondere woning in een oude molen. Jan en Mirjam gingen hier 53 jaar geleden wonen en willen nooit meer weg. De 'halve molen' van Delfgauw (uit 1784) is echt hun thuis.

Fotografie: Roos Eijmers

Kans op een unieke woning

Jan’s vader fietste als poldermachinst jarenlang heen en weer naar de molen. Toen Jan het stokje over kon nemen, besloot hij om er samen met Mirjam te gaan werken en wonen. Het pasgetrouwde stel raakt 53 jaar geleden compleet in de ban van hun charmante onderkomen. Met veel liefde, precisie en vakmanschap hebben ze de oude molen gerestaureerd. Ze wonen nu al meer dan 50 jaar in de afgeknotte molen.

Jan was werkzaam als poldermachinist en kreeg de molen als dienstwoning bij zijn baan.

De molen dateert uit 1784

De molen is in 1784 gebouwd met als doel het water uit de polder richting de zee pompen. Eerst met wieken en later met een dieselmotor, omdat het onderhoud van de molen te duur werd. In 1931 werd de molen, ook weer vanwege economische redenen, afgeknot. Vandaar dat het nu een ‘halve molen’ is.

Het was een tijdelijke woning, maar Jan en Mirjam werden helemaal gegrepen door de molen. Met veel liefde en vakmanschap hebben ze de molen helemaal gerestaureerd. Ze hebben twee zonen die in de molen zijn opgegroeid.

De molen zou een tijdelijke woning zijn, maar Jan en Mirjam willen niet meer weg.

Een kroon op hun werk

De grootste wens van Jan en Mirjam is dat de molen ooit hersteld wordt. Er zijn plannen om dit in 2030 te gaan doen, maar dat is nog niet zeker. De molen is wel officieel een monument geworden; de kroon op hun werk.

Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum