Op historisch Landpark Assisië woont Simone met slimme opbergruimtes in haar kleine huis. Ze doet vrijwilligerswerk voor de bewoners met een verstandelijke beperking die op het terrein wonen.

Landpark Assisië en de bewoners

Op Landpark Assisië in Biezenmortel wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. 200 jaar geleden was dat ook al zo. In 1904, startten De Broeders Penitenten een woon- en werk gemeenschap voor mensen met een beperking. Net zoals in de tijd van de broeders is er nu, met zorginstelling Prisma op het Landpark Assisië, naast zorg voor de bewoners, aandacht voor werk, sport en samenleven.

Vind hier meer informatie over de geschiedenis van Landpark Assisië.

Verschilmaker Simone

Op het prachtige groene park staan ook tien kleine woningen voor mensen die wat extra’s willen doen voor de maatschappij. Zo woont Simone in één van de Tiny Houses én geeft elke week sportlessen en yoga aan vaste bewoners. ‘Ik woonde in een kleine studio en las over deze Tiny Houses. Midden in de natuur wonen was een diepe wens, die nu is uitgekomen. Daarnaast sprak het idee iets te doen met de vaste bewoners, me ook erg aan.’

Sportles en yoga

Simone keek samen met de zorginstelling Primsa wat bij haar past én waar de bewoners behoefte aan hebben. ‘Voor mij is dat nu op donderdagavond een sportles geven. We beginnen met een spel en dan kiezen we gezamenlijk of het voetbal, basketbal of een andere sport wordt. De bewoners die meedoen zijn heel enthousiast. En leren we elkaar ook echt een beetje kennen. Ook geef ik yogales. Ik, en de begeleiding ook, merk na ruim een half jaar, dat de oefeningen bewoners leren om met verschillende emoties om te gaan. Heel bijzonder om te zien,’ vertelt Simone.

Butterfly Effect

‘Ik hou niet van de term vrijwilliger. Dat ben ik ook niet. Ik ben een buurtverbinder. Dat is de term die de Stichting Butterfly Effect, (Een Stichting die samen met woningcorporaties en zorgorganisaties kijkt naar nieuwe vormen van samenleven en -werken), hanteert. ‘Zo zie ik dat ook. Ik verbind bewoners met elkaar onderling, maar ook breng ik de vaste bewoners met mensen van buiten in contact.

Kijk hier voor meer informatie over Tiny wonen en buurtverbinder worden.

Geschreven door
Katja van Akkeren
Datum