We vallen steeds vaker terug op natuurlijke bouwstoffen zoals hout, maar op ook leem in combinatie met stro. Leem is niet alleen ademend, maar ook isolerend en volgens sommigen zou het zelfs een helende werking hebben.

Rechtstreeks uit de natuur

Leem is een natuurlijke grondsoort en wordt vaak afgezet door wind en door rivieren. De bouwstof kent veel soorten en gradaties. In de bouw gebruiken we vooral pure of vette leem, dit zit bomvol met klei. Het klinkt een beetje middeleeuws misschien, maar zelfs in 2020 geldt dat leem samen met stro zorgt voor een hele stevige bouwconstructie.

Voor- en nadelen van leem

De natuurlijk grondstof heeft een hoop voordelen. Het is brandveilig, vochtregulerend en temperatuur regulerend. Lekker koel dus in de zomer en gemoedelijk warm in de winter.

Nadeel is dat de opgedroogde klei met stro veel gevoeliger is dan beton. Het breekt sneller af als je er tegenaan stoot. Je muur even oppoetsen met een iets te nat doekje is ook niet verstandig. In contact met water brokkelt leem af en beschadigingen zie je snel.

Het absorberende vermogen van leem zorgt er ook voor dat vlekken snel in de muur trekken. Vette vingers krijg je er dus bijna niet uit. Is er ook nog een positieve noot? Jazeker! Ook al beschadigd leem misschien sneller da een gipsen of betonnen muurtje, het is ook vrij gemakkelijk te repareren. Dat scheelt weer!

Waarom zou in 2020 je huis van leem bouwen?
Leem bestaat al meer dan 10.000 jaar en is een onuitputtelijke bron. Het wordt gemaakt van aarde en die aarde wordt elke keer door de natuur aangevoerd. Mede om die reden is het ook een goedkope bouwstof. Heb je een beperkt budget? Dan is dit een overweging waard. 

Het winnen, bouwen en produceren van leem kost minder energie dan de productie van andere bouwmaterialen. Een bijkomend voordeel is dat er ook geen schadelijke stoffen worden uitgestoten tijdens de productie van leem. We hebben hier dus een ecologisch en energiezuinig materiaal te pakken!

Is leem echt zo gezond?

Veel bewoners van leemhuizen beweren dat gezondheidsklachten verdwijnen nadat zij in hun leemhuis zijn gaan wonen. Denk dan vooral aan huidklachten zoals psoriasis. De vochtregulerende werking van leem kan hier mee te maken hebben. Of het daadwerkelijk geneeskrachtig is, is niet wetenschappelijk bewezen.