Voor de één een droom, voor de ander heel normaal: wonen aan de gracht. Achter al deze statige panden met sierlijk stucwerk, hoge plafonds en uitzicht op het water schuilt een rijke geschiedenis en een eigen verhaal.

Chique wonen in historisch centrum Dordrecht

Vlakbij de oude haven van de stad wonen Leon en Vreni in een prachtig pand. Binnen valt het stucwerk op: de oorspronkelijke bewoner hield van muziek en dat zie je terug in de versieringen. In de fitnesszaal staat een monumentale muur uit 1419. Niemand mag ‘m aanraken, laat staan schilderen. Naast een dakterras, twee salons en een kledingkamer heeft het stel ook nog eens uitzicht op de haven. Mooier kun je niet wonen!

Bekijk de video

Happinez aan de gracht

Inez had al twee tijdschriften op haar naam staan toen ze besloot haar bedrijf te verkopen en van het platteland naar hartje Amsterdam te verhuizen. Nu woont ze aan de gracht, zit uren met vrienden aan de keukentafel in het souterrain of nestelt zich gemoedelijk bij de haard in de woonkamer. Het meest trots is ze op haar verzameling kunst en schilderwerken in huis en het balkon op de vijfde verdieping met uitzicht op de Reguliersgracht. Kop koffie of een borrel erbij en een gelukkiger mens is er niet.

Bekijk de video

Kosmopolistisch wonen in de grachtengordel

Madelon heeft in haar leven veel gereisd en is ontelbaar vaak verhuisd. Alleen maar leuk, want dan kan ze steeds opnieuw inrichten zegt zij. Aan de Keizersgracht in Amsterdam zie je veel Ghanese invloeden, waar ze een bedrijf runt. Met een sloepje voor de deur en uitzicht op de Westertoren is het leven compleet. Leuk detail; ze is verslaafd aan kussentjes. Niet alles hoeft duur te zijn, maar door de jaren heeft ze wel behoorlijk wat designstukken verzameld.

Bekijk de video

Monumentaal grachtenpand in ere hersteld

Caroline kocht samen met haar gezin een grachtenpand. Ze spaarden zeven jaar voor de verbouwing en hebben het zo in authentieke staat gerestaureerd. Het nadeel van zo’n monumentaal pand is dat het nooit af is. Je vindt altijd wel weer dingen om op te knappen.

Bekijk de video

Designpaleisje met paard aan het plafond

Voor Jeroen was het altijd een droom om aan de gracht te wonen. Toen hij de kans kreeg, twijfelde hij dan geen moment. Hij tovert het pand om tot een designpaleis: met een mini bioscoop, een paard aan het plafond en een eettafel van glas. ’s Ochtends wordt hij wakker in een knalrode badkamer. Dat is pas bijzonder wonen! 

Bekijk de video