
Groen machtsvertoon in paleistuinen van Het Loo
Paleis Het Loo in Apeldoorn is sinds 1984 open voor publiek. In de tuin rondom het paleis zie je echt het barokke machtsvertoon van vroeger. De hoge fonteinen en het vele water toont de status van het Koninklijk Huis. Als je verder struint kom je door het beneden-/ en bovengedeelte van de tuin en loop je tegen de koninklijke tulpen aan. Allemaal vernoemd naar onze vroegere vorstinnen.
Bekijk de videoGebries in de Haagse Koninklijke Stallen
Neem een exclusief kijkje in de Koninklijke Stallen van Paleis Noordeinde. Koningin Wilhelmina schafte in haar tijd een stel Friese paarden aan omdat ze gek was op dat ras. Deze koetspaarden moeten dus met Prinsjesdag aan de bak. Later kwamen daar Gelderse paarden bij. Je herkent ze aan de witte vlek op de neus. Koning Willem-Alexander klapt dezer dagen ook met regelmaat zijn laptop open op dit werkpaleis. Toppunt van thuiswerken toch, met dat gezellig gebries op de achtergrond?
Bekijk de video

Duitse keizer op de vlucht naar Huis Doorn
Park Huis Doorn is een verhaal op zich. De Duitse ex-keizer Wilhelm II kocht het in 1919 nadat hij, met zijn complete interieur in 64 treinwagons vanuit Duitsland, ballingschap aanvroeg in het neutrale Nederland. Hij was meteen verliefd op deze Middeleeuwse burcht vanwege de bosrijke omgeving. Als hij wilde, kon hij zo uit de gracht drinken trouwens. Dat water kwam uit een natuurlijke bron vanuit de Utrechtse heuvelrug en stroomde direct door naar Huis Doorn
Bekijk de videoOudste koninklijke kersenbloemgaarden in Buren
Elk voorjaar vaste prik; de bloesemtocht. Je kunt heerlijk fietsen of wandelen langs prachtige bloesemtuinen in Buren, waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima officieel graaf en gravin van zijn. Het is precies vanwege deze speciale band, dat Buren zich ‘oranjestad’ mag noemen. Willem-Alexander gebruikt ‘van Buren’ regelmatig als schuilnaam om anoniem te functioneren in de maatschappij, zoals die keer in 1986 toen hij de Elfstedentocht reed.
Bekijk de video

In de schaduw van Koning Willem I
In de Haarlemmermeer staan er reuzen van bomen langs de weg. Sommige dateren uit 1700! Wat dit met het Koningshuis te maken heeft? Het was de eerste Koning der Nederlanden, Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau (ofwel Koning Willem I) die hier tijdens hete zomers van zijn tijd verkoeling zocht. Hij had dan ook een behoorlijk potje gevochten met Napoleon, die in 1813 officieel was uitgespeeld. Ook even liggen in de schaduw van Koning Willem I? Volg de bomenroute langs deze eeuwenoude natuur.
Bekijk de video