De bouwsector is verantwoordelijk voor vijf procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Daar moet iets aan veranderen. Op zoek naar een duurzamere manier van bouwen is hout een goede optie.

Hout speelt een belangrijke rol in het afremmen van de klimaatverandering. Het neemt koolstof op uit de omgeving en houdt het vast. Daarnaast is hout herbruikbaar en gebruikt het relatief weinig fossiele brandstof. In Nederland is van oudsher de baksteen een populair bouwmateriaal, maar veel Scandinavische en Alpenlanden vertrouwen al eeuwenlang op hout.

Aanvullende voordelen van hout:

  • Robuust bouwmateriaal
  • Positief effect op de luchtvochtigheid
  • Goed te isoleren
  • Stelt je in staat snel te bouwen

Waarom is hout zo duurzaam?
Hout is een natuurlijk product. ‘Oud’ hout laat zich makkelijk hergebruiken door het op te schuren en opnieuw te lakken. Ook transport vergt relatief weinig energie.

Hout is van nature isolerend en zorgt voor een goed binnenklimaat door zijn vochtregulerende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan houten kozijnen, die een hoge isolatiewaarde hebben.

houten huizen

Ieder bouwmateriaal heeft zijn nadelen. Bij hout is het goed om met onderstaande zaken rekening te houden.

  • Hogere kostprijs van circa tien procent in vergelijking met regulier bouwmaterialen
  • Meer onderhoud
  • Vergunning
  • Een tekort aan bouwvakkers gespecialiseerd in hout

Onderhoud
De meeste houtsoorten moeten regelmatig onderhouden worden om hun kracht te behouden. Denk hierbij aan het beitsen van het hout, maar ook bescherming tegen vocht en UV-straling is belangrijk. Schimmels en houtetende insecten vormen daarnaast een bedreiging voor je houten woning. Houd hier dus rekening mee in het kostenplaatje.

Vergunning
Over het algemeen kun je minder makkelijk een vergunning krijgen voor het bouwen van een houten huis dan het bouwen van een ‘regulier’ huis. De meeste gemeentes zijn hierin aan het versoepelen, maar helemaal om zijn ze nog niet. Het grootste bezwaar is dat houten bouwsel te veel zouden contrasteren met bestaande bouw.

Tekort bouwvakkers gespecialiseerd in hout
Omdat er nog niet veel met hout gebouwd is, is er op dit moment nog een tekort aan bouwvakkers die hout als specialisatie hebben. Je moet daardoor langer zoeken voor je een vakman te pakken hebt en de bouw kan daardoor langer duren.

Shou sugi ban | Foto: Caroistda

Shou sugi ban
In onze YouTubeserie Duurzaam Wonen Doe Je Zo! nemen we een kijkje bij houten huizen die afgewerkt zijn met zwartgeblakerd hout. Deze techniek, shou sugi ban, komt uit Japan en wint snel aan populariteit. Als je met je hand over het hout heen gaat, geeft het ook nog af. Shou sugi ban voegt karakter toe aan je huis en combineert goed met strakke interieurs.

De brandtechniek is geïnspireerd door een eeuwenoude Japanse traditie. Elk houten paneel brandt in een aparte oven. Hierdoor krijgt het zijn eigen unieke koollaag. Een bijkomend voordeel is dat de zwarte koollaag brandvertragend werkt. Als het aan BinnensteBuiten ligt, zien we in de toekomst alleen maar meer houten huizen.

Datum