Op het Oostereiland van het eeuwenoude centrum van Hoorn staat een zeventiende-eeuwse gevangenis. In 1999 kwam aan die originele functie een einde en tegenwoordig huist het complex 23 appartementen, een filmhuis, hotel-brasserie, een restaurant en het Museum van de Twintigste Eeuw. Ed en Carla van den Heuvel wonen er inmiddels zes jaar met veel plezier.

Luchten tussen de bloembakken
De voordeur van hun appartement komt uit op de vroegere luchtplaats die nu als binnenplaats dient. Hier hebben de bewoners met bloembakken en zitjes hun eigen ruimte gecreëerd. De onderlinge sfeer is uitstekend: ze eten vaak samen, organiseren activiteiten en kijken bij elkaar naar binnen om elkaar interieur te bewonderen. ‘Ieder appartement is weer anders en dat maakt het leuk,’ vinden Ed en Carla.

Hoorn

Blik op het water
Het gevangeniscomplex is omgeven door water. Ed en Carla kijken uit op de jachthaven van Hoorn. Dat is dan ook een belangrijke eis: er moet water in de buurt zijn. Van 2000 tot 2008 zeilt het stel samen de wereld over. ‘Een geweldige tijd’ zegt Ed, maar ‘always paradise is not nice’ en na verloop van tijd keren ze, vele onbetaalbare ervaringen en warme herinneringen rijker, terug naar Nederland.

Ed en Carla wonen in het deel waar vroeger onder andere de administratie werd gedaan. Het hoge plafond valt bij binnenkomst meteen op. Ed en Carla hebben de entresol verbreed en zo een zithoek gemaakt met uitzicht op de jachthaven en op de luchtplaats. Het is hun favoriete plek om te zitten, bootjes te kijken en spectaculaire zonsondergangen te zien. En ja, er zijn tralies voor de ramen, maar dat hoort bij het historische monument en zijn bijzondere geschiedenis. Bijkomend voordeel: over inbraakbeveiliging hoeven ze zich geen zorgen te maken.

Je wil niet het kille van een gevangenis voelen
Carla

Loopkat
Een opvallend detail in de woonkamer is de ‘loopkat’: een grote ijzeren balk aan het plafond met een oude katrol die je heen en weer kunt schuiven. In de scheepvaart werd deze veel gebruikt en ook het exemplaar bij Ed en Carla loopt letterlijk en figuurlijk nog op rolletjes.

Natuurlijk is er ook plaats gemaakt voor de vele souvenirs. Alleen al de wereldkaart met daarop de route die ze over alle oceanen aflegden is indrukwekkend. Een oud barmeubel in de woonkamer is nog van Carla’s moeder geweest. Na een opknapbeurt is het een mooi meubel met familiegeschiedenis geworden.

Geen ruimte voor kilheid
Carla zorgt voor kleur in het appartement. ‘Je wil niet het kille van een gevangenis voelen, je moet de warmte met kleuren naar binnen halen’. En dat is met onder andere warm oranje op de muur en een kleurrijk en uniek behang in zowel de woonkamer als de slaapkamer goed gelukt.

Vogelenzang
Tot slot het kleinste kamertje van het appartement. Carla’s voorliefde voor bijzonder en vrolijk behang zie je ook terug op het toilet. Naast de vogeltjes op het behang zijn er hier zelfs zangvogels die hun liederen ten gehore brengen.

Carla is er duidelijk over: ‘Het wonen hier voelt als een warm bad.’  

Ed en Carla in BinnensteBuiten

Ed en Carla van den Heuvel wonen op een historische plek in Hoorn. In de oude gevangenis hebben ze een licht appartement met uitzicht op de haven en het IJsselmeer.

Bekijk het item

Bekijk de video
Geschreven door
Monique Morshuis
Datum