Het koninklijke jacht van koningin Juliana en prins Bernhard

Een bijzonder schip met een bijzonder interieur. In de jaren 30 van de vorige eeuw is de Piet Hein ontworpen en gebouwd voor toenmalige kroonprinses Juliana. Neem een kijkje; van de koninklijke slaapkamers tot de badkamer, zitkamer, stuurhut en ze hadden zelfs een kleine wijnkelder aan boord.
Er is slim met de beperkte ruimte omgegaan, onder een kleine trap zit de wijnkelder verstopt
Valentijn Carbo, architectuurhistoricus

Stijlvol schip

Een jacht met een fraaie uitstraling en tot in detail ontworpen. Architect Sybold van Ravensteyn heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op het interieur en de meubels. Kenmerkend zijn de gebogen ramen, golvende kastjes en gekromde wanden. Maar ook het bureau van prinses Juliana in de salon is volledig van zijn hand. Voor de jaren 30 was het schip behoorlijk luxe. Zo hangen in verschillende vertrekken belletjes waar het prinselijk paar gebruik van kon maken om de hofmeester op te roepen. De eetsalon is uitgerust met servies met het wapen van de Piet Hein.

Van alle luxe voorzien

In de privé hut van het prinselijk paar is een badkamer, met ligbad en warm stromend water met daarnaast de slaap hut van de prinsesjes met een stapelbed. Tussen de kombuis en de pantry zit een lift om het eten van beneden naar boven te verplaatsen en er was zelfs een ‘wijnkelder’ aan boord. De betimmering in de hutten benedendeks is van meubelfabriek Mutters en zoon. Zij hebben ook de luxe hutten van de Titanic gemaakt. 

Geschiedenis van de Piet Hein

Het schip, vernoemd naar zeevaarder Piet Hein, kent een rijke geschiedenis. In de periode tussen 1937 en 1940 werd het jacht veelvuldig gebruikt. Niet alleen Juliana, Bernhard en de prinsesjes hebben veel tochten gemaakt, ook buitenlandse staatshoofden die op bezoek waren verlieten ons land niet zonder op de Piet Hein te hebben gevaren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze door Duitse militairen in beslag genomen en ingezet als commandoschip van de luchtmacht. Het jacht is zwaargehavend teruggevonden in Hamburg en hersteld. Later tijdens de watersnoodramp van ’53 is de Piet Hein ingezet als evacuatie schip. 

De Piet Hein is als nationaal huwelijkscadeau geschonken aan Juliana en Bernhard

Vorstelijke tochten

In 1979 heeft prinses Juliana afstand gedaan van haar schip. Sindsdien heeft ze een museale bestemming in handen van Stichting Piet Hein. Zij zorgen ervoor dat het schip wordt onderhouden met een zo goed mogelijk behoud van haar originele staat.

Neem een kijkje op het schip

Architectuurhistoricus Valentijn Carbo vaart mee op koninklijk jacht Piet Hein. Hij laat zien hoe het prinselijk paar leefde op het schip. 

Bekijk de video
Koninklijke jacht 'Piet Hein'
Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum