Naast de sfeervolle uitstraling, hebben de volgende huizen stuk voor stuk unieke kenmerken. Wij laten je deze bijzondere exemplaren zien!

Drijvende woonloods op het land

Paul ontdekt een vervallen kerkje middenin Delft. Hij laat het slopen om plaats te maken voor zijn zelfontworpen, drijvende woonloods. Het huis is nu dé eyecatcher tussen eeuwenoude huizen. Samen met zijn vrouw Claudia probeert Paul zoveel mogelijk natuurlijke bronnen te gebruiken voor het klimaat in huis. Hierdoor staat de verwarming nauwelijks aan. Bij het ontwerpen besluiten ze om het huis iets de grond in te laten zakken. Hierdoor behouden hun dertien buren het prachtige uitzicht op de nabijgelegen kerk. Het huis staat niet op palen, maar de betonnen kelder drijft op het grondwater. Hierdoor noemen ze het ook wel een woonboot die op het land drijft!

Bekijk de video

Van jaren ’60 bungalow naar duurzaam houten huis

Sinds de jaren ’90 bouwen en verbouwen Hendrik en Elsa al veel verschillende milieuvriendelijke woningen. Wanneer Hendrik en Elsa een bungalow kopen uit de jaren ’60, komen de lariksbomen rondom het huis tot op de gevel, waardoor er weinig licht in het huis binnenkomt. Ze besluiten de bomen te gebruiken om het huis te isoleren en te gebruiken voor de aanbouw. Het hele huis wordt verwarmd door een cv-houtkachel en de lemen wand in de woonkamer heeft een warmtevasthoudend vermogen.

Hendrik verbouwt het hele huis in zijn eentje. Ook maakt hij twee unieke glas-in-loodramen voor in de slaapkamer. In elk raam zit een halfjaar werk!

Bekijk de video

Zelfontworpen langhuis met prachtig uitzicht

Aan de rivier de Laak, in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst, wonen Hanneke en Ruud in hun zelfontworpen houten huis. Het is een zogenaamd langhuis, herkenbaar aan de langwerpige vorm. Aan de straatkant heeft het huis een stedelijk karakter en door de langwerpige vorm ligt de nadruk in huis op de prachtige natuur in de achtertuin. De inrichting is chic gecombineerd met stoere materialen. De houtkachel die 360 graden kan draaien is de blikvanger!

Bekijk de video
168wonen

Vrijstaand houten huis voor een beperkt budget

Jan Arend beschikt over een grote kavel en een beperkt budget. Toch weet hij een zelfontworpen, vrijstaand huis te creëren en ook nog eens op een duurzame manier. Hij richt het huis op een praktische manier in en laat oude meubels tot hun recht komen. De dikke wanden zijn goed geïsoleerd en zonnepanelen bedekken het dak. En misschien wel het meest bijzonder: dit unieke woonobject is binnen twee dagen gebouwd!

Bekijk de video

Woning gemaakt van verbrand hout

Sanne en Maarten wonen met hun twee dochters in een zwart houten huis in de Rotterdamse Vinex-wijk Prins Alexander. Het hout heeft een zwarte kleur, doordat het geblakerd is volgens de Japanse techniek shou-sugi-ban. Hout dat met deze techniek bewerkt is heeft verschillende voordelen, zo is het volledig onderhoudsvrij! Sanne en Maarten houden van licht en lucht in huis. Dit zie je terug in hun inrichting: de vide laat de verschillende verdiepingen met elkaar communiceren waardoor het ruimtelijk gevoel wordt versterkt.

Bekijk de video