Als je binnenstapt bij de familie Sloëtjes lijkt het alsof je een tijdreis maakt, want sinds 1955 is weinig veranderd in het huis van Ton, Nel en hun zoon Henk. De bakelieten telefoon, het granieten keukenblad en de glimmende kolenkachel; bijna alles is in originele staat en heeft zijn oorspronkelijke plek. Het huis geeft een inkijkje in het dagelijks leven van de jaren ’50 tot en met '80. Sinds 2021 is het huis in het bezit van Vereniging Hendrick de Keyser, zodat deze geschiedenis bewaard blijft.

Reisje naar de Afsluitdijk

In 1953 maakt Nelly (Nel) Vos, samen met haar ouders een busreisje langs de Afsluitdijk. Een leuke, maar onbekende jongeman komt naast haar zitten. Ze raken aan de praat en wisselen adresgegevens uit. Ton en Nel schrijven elkaar en spreken af in de weekenden. Het was niet toegestaan om voor het huwelijk samen te slapen, dus als Nel op bezoek is bij Ton, die bij een hospita in Hilversum woont, slaapt ze op een stretcher in de badkamer. Het stel trouwt in 1955 en ze kopen dit nieuwe huis aan de J. P. Coenstraat in Hilversum. In 1956 wordt hun zoon Henk geboren.

Een doorsnee doorzonwoning

Het rijtjeshuis van de familie Sloëtjes is qua architectuur niet uniek. Het is een goed voorbeeld van een gemiddeld woonhuis in de tweede helft van de 20e eeuw. Vernieuwend is de indeling destijds wel. Voor én achter ramen met een grote open woonkamer; een echte doorzonwoning.

Wat bijzonder is, is dat het huis nauwelijks is veranderd sinds Ton en Nel hier hun intrek nemen. In tegenstelling tot de meeste huizen heeft huis Sloëtjes geen dakkapel, geen uitgebouwde keuken en geen cv. De Sloëtjes hebben wel middelen om te moderniseren, maar hebben daar geen behoefte aan. Door de rekeningen die bewaard zijn gebleven weten we dat ze in 1979 de woonkamer opnieuw laten behangen.

Het dagelijks leven

Ton springt elke dag op de fiets naar Philips in Hilversum om daar handleidingen te vertalen en Nel bekommert zich om het huishouden. Zonder wasmachine en met een kolenkachel in huis, is dat een hele klus. Door de kolenkachel is het erg stoffig en Nel is tijdens het stookseizoen elke dag met de stofzuiger in de weer. Bedden opmaken is ook een zware klus. De lakens hebben nog geen handige elastieken en dekbedhoezen zijn niet gebruikelijk.

Was drogen bij de kachel

Als het kouder wordt, installeren Ton en Nel de kolenkachel in de woonkamer. De kachel blijft ook ’s nachts branden en Ton, Nel en Henk slapen met een kruik en extra dekens op de bovenverdieping. Veel mensen herinneren zich nog de ijsbloemen op de ramen na een winterse nacht. Het warmhouden van de kachel is Nels taak en zij gaat ‘s ochtend bibberend de trap af, om de kachel op te poken. Erg belangrijk, want anders wordt de was niet droog en bevriest de stortbak van de wc.

'Moderne' televisie

In het huis van de familie Sloëtjes is niet alles uit de jaren ’50. Zo zie je op de foto en in de uitzending een ‘moderne’ televisie uit de jaren ’90, die Ton tot zijn dood in 2008 gebruikte. Vanaf de jaren '60 had het gezin een televisie in huis, maar die werd 2 keer vervangen voor een beter exemplaar. In 1951 vond de allereerste uitzending plaats en in 1961 hadden slechts een miljoen huishoudens een ‘kijkkastje’. Je favoriete programma keek je dus bij de buren! Veel aanbod was er niet. In 1961 was er een zender in de lucht die ‘maar’ 24 uur per week uitzond. De rest van de tijd kon je naar, het voor velen nog vertrouwde, testbeeld kijken.

De keuken: van overdoek tot petroleumstel

Het huis heeft een typische jaren ’50 keuken, met granieten aanrechtblad, een uitschuifbare broodplank en een driepits gasstel. Ook stond groenten urenlang te smoren op een apart petroleumstel. De overdoek waarmee de thee-, en handdoeken aan het zicht werden onttrokken is voor veel mensen ook herkenbaar! Alles is origineel, alleen de geiser is vervangen.

De kinderkamer

De kinderkamer heeft Henk na de dood van zijn ouders weer opnieuw ingericht op basis van zijn herinneringen. Herkenbaar zijn de boeken over Piggelmee en het Tomado-rekje. Het idee om alles terug te brengen naar de oorspronkelijke staat deed Henk op tijdens een bezoek aan een tentoonstellen over de jaren ’50. Hij beseft dan hoe bijzonder het huis van zijn ouders is. In 2021 is Henk helaas ook overleden. Gelukkig heeft hij alles nagelaten aan Vereniging Hendrick de Keyser, zodat de geschiedenis van het dagelijks leven en het verhaal van de familie Sloëtjes bewaard blijft. 

Huis Sloetjes_Arjan Bronkhorst

Rondleiding door Valentijn

Wil je meer weten over hoe Ton, Nel en Henk woonden? Architectuurhistoricus Valentijn Carbo heeft nog veel meer te vertellen.

Bekijk de video

Vanaf half april 2022 is het hele onderzoek over Huis Sloëtjes van Valentijn Carbo te lezen op de website van Vereniging Hendrick de Keyser. Wil je het huis in de toekomst bezoeken? Houd dan ook de website van Hendrick de Keyser in de gaten. 

Bronnen: Valentijn Carbo & Gouden Jaren (2014) van Annegreet van Bergen