Bij je moeder in de achtertuin of met z’n allen in een oude kerk? De zogeheten mantelzorgwoningen worden steeds populairder. BinnensteBuiten licht een aantal bijzondere exemplaren uit.

Bij moeders in de achtertuin

Wat een trieste gebeurtenis lijkt, is omgetoverd tot een prachtverhaal. Toen de vader van Ans overleed, bleef haar moeder alleen achter. In de achtertuin van haar moeder bouwde Ans met haar man een mantelzorgwoning. Zo kon de vrouw des huizes lekker in haar eigen stekkie blijven en is de familie toch dichtbij. Lekker duurzaam ook, want het nieuwe huis bouwden zij met onderdelen van de sloop.

Bekijk de video

Een plek voor jezelf

Toen Jef ziek werd, twijfelde Trix geen moment. Ze trekt samen met haar man in een mantelzorgwoning en verzorgt hem daar ook. Er mist alleen een fijne plek waar Jef zich af en toe even terug kan trekken. De ruimte is nu nog steriel wit, maar onze expert Theo-Bert tovert de kamer zo om. Niet alleen Jef is er blij mee, maar de kleinkinderen ook. Kom maar op met die logeerpartijtjes.

Bekijk de video

Samen in een brugwachterswoning

Waar vroeger de brugwachters elkaar in diensten afwisselden wonen nu Rieme en Hans samen met de moeder van Rieme. Zij was ongelukkig in het ouderlijk huis na haar man overleed en is nu dolblij in de iconische woning uit 1910 in Dordrecht.

Bekijk de video

Nooit naar een verzorgingshuis

In Leiden wonen drie stellen samen in een prachtig oud gebouw. Het van oorsprong oude weeshuys lieten ze bijna geheel intact, maar vernieuwden wel waar nodig. Denk aan isolatie, een warmtepomp en een lift. Door hier op tijd aan te beginnen, hebben zij voor hunzelf een heerlijke oude dag gecreëerd. Daar komt geen verzorgingshuis aan te pas.

Bekijk de video

Terug in de schoolbanken

Wat doe je als er scholen leegstaan? Je maakt er een collectieve woongroep van! Winnie twijfelde geen moment en trommelde flink wat bewoners op. Het resultaat? Iedereen woont zelfstandig, maar toch gezamenlijk, want de bewoners kijken goed naar elkaar om. Daarnaast zijn de woningen levensloopbestendig, kunnen ze er ook lekker lang blijven wonen!

Bekijk de video