Mondkapjes voor de zorg van bejaarden, gehandicapten en daklozen

Sinds het COVID-19 virus rondgaat in Nederland vliegen de mondkapjes de winkels uit. Reden genoeg voor creatieve makers om hun naaimachine te laten ratelen voor het goede doel.
Ontwerpster Janne Mooij en haar mondkapjes in haar atelier in Amsterdam
Ontwerper Janne Mooij maakt mondkapjes in haar atelier in Amsterdam

Door Annamara Hamersma

Door het hele land maken creatieve ontwerpers gratis mondkapjes voor bezorgde buren, 60-plussers en zorgpersoneel. Vanuit Amsterdam dragen ook ontwerper Janne Mooij en een team van vrijwilligers hun steentje bij om deze crisis te beteugelen. 

Aan het begin van de uitbraak zag Janne anderen in de modewereld hippe mondkapjes maken. “Met het idee, als je dan toch met een mondkapje de straat op gaat, ‘doe het dan fashion.’ Zij maakten mondkapjes met glitters en panter. Dat vond ik heel leuk, maar ik dacht ook: dit worden serieuze tijden. Die glitters komen wel weer. Nu is er behoefte aan stevige mondkapjes van katoen. Die wilde ik gaan maken voor mijn buren, maar dat liep uit de hand. We hebben er nu meer dan 5000 gemaakt voor de buurt en zorgpersoneel in Amsterdam”.

We hebben er nu meer dan 5000 gemaakt
Janne Mooij

Wat is het nut van het mondkapje?

Experts discussiëren momenteel volop over de schijnveiligheid van mondkapjes tegen het virus. De meesten kapjes sluiten niet goed aan of zorgen zelfs voor benauwdheid. Hoeveel nut heeft het dragen van zo’n kapje? Officieel adviseert het RIVM dat alleen medisch personeel gekeurde mondkapjes moet dragen en twee keer per dag verversen. In het dagelijks leven, zegt de instantie, heeft het dragen van een mondkapje geen nut. Het heeft alleen zin als er ernstig zieke patiënten zijn die veel virus verspreiden. 

“Onze mondkapjes zijn niet 100% veilig”

Mondkapjesmaker Janne en haar team van zo’n 40 vrijwilligers in Amsterdam zijn daarom heel duidelijk over hun eigen productie mondkapjes. “Onze mondkapjes hebben geen keurmerk en we leveren ze niet steriel aan. Ze zijn gemaakt van 100% katoen en je kan ze zelf heet wassen en hergebruiken. Maar weet: ze zijn niet geschikt voor huisartsen en chirurgen. Wie er bij ons aankloppen? Dat zijn zorgmedewerkers van bejaardenhuizen, de gehandicaptenzorg, hospices en de daklozenopvang. Ook mensen thuis die bezorgd of ziek zijn vragen of ze via de post een mondkapje mogen ontvangen. Onze mailbox loopt over.”

Instagram
Instagram Janne Mooij @gloed_amsterdam

Grote vraag naar mondkapjes: ‘Je komt het goud brengen’

In het tijdperk ‘voor Corona’ maakte Janne in haar atelier in Amsterdam kostuums, kleding en zelfs hoofdtooien voor voorstellingen, festivals en modeshows. Ze is een voorloper in duurzame mode. “Ik hergebruik veel en maak kleding van gekke materialen. Een jurk van oude sloffen voor een lingeriemerk en model Kim Feenstra liep vorige maand nog in een jurk van mij van hergebruikt isolatiemateriaal over de catwalk”.

Rond de Corona uitbraak had Janne net een grote klus af en besloot zich, in eerste instantie voor haar buren, te richten op het maken van mondkapjes. “Dat is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalige productie. Ik ben in mijn werk wel wat hectiek gewend, maar dit is echt heel overweldigend. De aanvragen komen 24-7 binnen en houden maar niet op”.

Kim Feenstra
Kim Feenstra in haar isolatiejurk via @natuurenmilieu
Ik hergebruik veel en maak kleding van gekke materialen.
Janne Mooij

“We zoeken ateliers die grotere aantallen kunnen produceren”

Om het materiaal te bekostigen startten Janne met haar bedrijf 18 maart een doneeractie. Inmiddels hebben zij een behoorlijk bedrag opgehaald. “Ik heb eerst alles voorgeschoten en ben naar de groothandel gegaan om 300 meter stof en elastiek te kopen. Ik dacht: dat komt wel terug, daar heb ik het volste vertrouwen in. Binnen een dag is dat gelukt. We zoeken nu grotere ateliers met meer capaciteit die grotere aantallen kunnen produceren. Zo helpen we allemaal mee om door deze crisis te komen.”  

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!