Wil jij meer licht in huis in de winter? Wij zetten enkele tips op een rij om de donkere dagen lichter te maken.

Het creëren van meer licht in huis kan op verschillende manieren. Maar wat past het beste bij jou? Hecht je veel waarde aan je privacy dan kies je voor kunstmatig licht, wil je graag contact met de buitenwereld ga dan voor natuurlijk licht.

Door: Lyanne Blokzijl

Lichte kozijnen

Een inkoppertje, maar grote ramen brengen het meeste daglicht naar binnen. Het is daarom erg fijn om een of meerdere ramen in je ruimte te hebben. Het licht dat door het raam in je huis komt zou je kunnen versterken door je kozijnen wit te schilderen. Lichte bestrating voor het raam helpt ook om het natuurlijke licht te versterken. Door lichte bestrating weerkaatst het licht van buiten naar binnen. Door deze weerkaatsing lijkt het licht in je huis veel feller.

Weg met die grote bloempotten

Als je een mooi groot raam hebt in huis maar je zet de vensterbank vol met bloempotten of andere hoge en brede accessoires, dan kan het daglicht niet naar binnen. Dit probleem is gelukkig makkelijk op te lossen door deze grote objecten weg te halen uit je vensterbank. Door kleinere planten in de vensterbank te plaatsen en minder accessoires krijg je meer licht binnen. Mooie bijkomstigheid is dat je huis ook direct wat meer opgeruimd lijkt.

Investeer in lichte meubels

De donkere meubels slokken als het ware al het licht op. Donkere meubels weerkaatsen het licht dat binnenkomt niet door de kamer waardoor het een grauwig effect kan hebben. Bij lichte meubels is het juist omgekeerd. Lichte meubels weerkaatsen het licht en dat zorgt voor meer licht in je huis.

Spiegels zorgen ook voor licht

Door licht te verplaatsen of te weerkaatsen in huis kan je donkere delen van het huis oplichten. Spiegels zijn daar een handig hulpmiddel voor. Door licht door een deur of raam op een spiegel te laten vallen kan je het licht in de meest donkere hoek krijgen. Nog een mooi voordeel is dat spiegels je kamer groter laten lijken.

Licht doorlatende gordijnen

Wanneer je de tips die wij hebben gegeven toepast, is je gevoel van privacy misschien weg. Licht doorlatende gordijnen zorgen ervoor dat je wel gewoon op je bank kunt zitten zonder dat je van buiten wordt bekeken. Een lichte vloer maakt je huis ook lichter.

Maak een lichtplan

In de winter is er minder daglicht, maar met lampen kun je overdag genoeg licht in huis creëren. Dan komt een goed lichtplan van pas. De lampen die het best voor extra licht in huis zorgen zijn plafondlampen en ingebouwde spots.