Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt museum het Schip in Amsterdam. Dit opvallende gebouw, is volledig in de Amsterdamse stijl. De nostalgische architectuur wordt op een prachtige manier getoond. Kijk je mee?

Iedereen heeft recht op schoonheid

Ruim 100 jaar geleden ontstaat in onze hoofdstad een nieuwe bouwstijl; De Amsterdamse School. Ondanks de naam kwam het overal in Nederland voor. Dit gebouw werd ontworpen door architect Michel de Klerk en heette in de volksmond 'Het Schip'. Michel vond dat ook de arbeiders recht hadden op schoonheid en zo is hij helemaal losgegaan in deze bijzondere stijl.

De beroemde woningwet

Voorheen woonde vele arbeiders in krotwoningen onder slechte omstandigheden. Dat kon zo niet langer. De overheid, woningcorporaties en architecten sloegen in 1901 de handen in een. Met als doel; het realiseren van betaalbare en goede woningen voor iedereen. Het was een belangrijk moment in de geschiedenis! Nederland is beroemd om zijn Woningwet; het was het eerste land dat zo'n stap heeft gezet.

'Dankzij de modelwoning in het museum krijg je echt een kijkje in het leven van de arbeiders in die tijd'
Valentijn Carbo

Een uitzonderlijk postkantoor

In het museum vind je ook een heel bijzonder postkantoor. Het is het enige postkantoor uit de jaren '20 dat nog in de originele staat te bekijken is. Het postkantoor werd speciaal ontworpen voor het woningblok. Het postkantoor was tot 1999 in gebruik. Dat is dus nog niet eens zo heel lang geleden, het ziet er ook nog prachtig uit!

'Michel de Klerk verzorgde ook het interieur van het postkantoor. Het moest voor de bezoekers een ongelooflijk plezier zijn om het postkantoor te bezoeken'
Valentijn Carbo

Een icoon van de Amsterdamse School

Het was de missie van Michel de Klerk om met Het Schip duidelijk te maken dat arbeiders recht hadden op goede en mooie woningen. En daarin heeft hij zichzelf écht overtroffen. Het Schip is een icoon van de Amsterdamse School. 

Geschreven door
Elisa Bakker
Datum