Annina en Jean-Marie van Logtestijn wonen sinds 2017 in een gerenoveerde boerderij op een prachtig landgoed bij Breda. Hun meervoudig beperkte zoon Philip inspireerde hen om op landgoed Nuwenhuys een vrolijke en zinvolle ontmoetingsplek te creëren tussen mensen met en zonder een beperking. Wat begon met een vervallen monumentale boerderij, groeide uit tot een liefdevolle en innovatieve zorginstelling. Annina en Jean-Marie zijn de (Groene) Helden van de Week!

Een goed leven voor Philip

‘In 2014 hebben we met ons gezin en andere belangrijke betrokkenen in Philips leven een visie ontwikkeld op zijn toekomst’, vertelt Annina. ‘We wilden er zeker van zijn dat onze zoon, die het syndroom van Wolf-Hirschhorn heeft, ook na onze dood een veilig en fijn leven kan leiden. In het ontwikkelen van deze visie hebben wij ook onze eigen dromen meegenomen. Zo ontstond een plan waarmee we de ideale zorg voor Philip kunnen realiseren en ook zelf een fijn buitenleven kunnen leiden én dit kunnen delen met anderen!’

Het balletje gaat rollen als in de buurt van hun huis Landgoed Nuwenhuys beschikbaar komt. Toch duurt het tot 2017 voordat het gezin intrek neemt in de gerenoveerde boerderij. En in november 2021 openen zij eindelijk de zorginstelling waaraan ze al die jaren hard hebben gewerkt.

We willen er zeker van zijn dat onze zoon ook in de toekomst een veilig en fijn leven kan leiden
- Annina van Logtestijn, sociaal ondernemer
Monument met een missie

Andere zorg

De zorg die wordt aangeboden op landgoed Nuwenhuys, is ingericht zoals Annina en Jean-Marie dat het liefste voor Philip zouden zien. Ze vinden het belangrijk dat mensen met en zonder beperking elkaar kunnen ontmoeten, omdat iedereen daarvan kan leren. Philip heeft een zware beperking en intensieve begeleiding is daarom nodig. In hun zorginstelling werkt één zorgmedewerker voor drie cliënten. Ook vinden de ouders dat zinvolle dagbesteding essentieel is voor een fijn en goed leven. Liever geen puzzel leggen, maar in plaats daarvan helpen met het oogsten van de verse groenten voor de lunch. Annina noemt dagbesteding daarom dagverrijking.

Aan deze intensieve zorg zitten natuurlijk ook hogere kosten verbonden, maar daar hebben Annina en Jean-Marie iets op gevonden. Op het terrein staat namelijk een vergaderruimte en een vakantiewoning (zonder drempels, met zorgbedden) die ze verhuren. Met de opbrengt hiervan worden de meerkosten van de zorg betaald.

Bij ons geen dagbesteding, maar dagverrijking
- Annina van Logtestijn, sociaal ondernemer
Monument met een missie

Zinvolle ontmoetingen

Naast vergaderruimtes en een vakantiewoning heeft het landgoed ook een moestuin en een pluktuin die onderhouden worden door bekwame vrijwilligers. Ook is er een rolstoelvriendelijk wandelpad en een dierenweide met paardjes. In de bijenkasten wordt honing gewonnen en in het winkeltje in het pand worden lekkernijen verkocht, die door de cliënten zijn gemaakt. Landgoed Nuwenhuys is een bruisende en liefdevolle plek waar verschillende mensen elkaar ontmoeten. Doordat de cliënten, afhankelijk van hun beperking, meehelpen op het terrein worden hun activiteiten zinvol. Per individu wordt bekeken wat iemand wel kan en hoe diegene een bijdrage kan leveren. De beleving wordt op deze manier vergroot.  

Lessen geleerd

‘Het was niet altijd makkelijk’, vertelt Annina. ‘Weinig slaap, financiële tegenvallers en soms te veel op het bordje. Ik heb gedurende dit project veel lessen geleerd. Zo is het creëren van een duidelijke visie heel belangrijk. Als het tegenzit gaan we weer terug naar de essentie: een fijne toekomst voor Philip.’ Ook bleek geduld een schone zaak! Annina en haar team hadden liever alles veel eerder klaar gehad, maar uiteindelijk bleken ze de tijd nodig te hebben om het project uit te werken en te realiseren.‘Ik kijk er erg naar uit dat alles hier volop draait! Het voelt heel fijn om deze mooie plek met anderen te delen.’