Leuk en aardig dat flexwerken achter de keukentafel, maar hoe houd je dat lang vol? Het creëren van een inspirerende werkplek is cruciaal. Van groot belang is dat je duidelijk afspraken maakt met jezelf, je huisgenoten en je de nieuwe werkplek goed afbakent.

De juiste plek is het halve werk

Begin met het creëren van een vaste werkplek. Zo kan je makkelijker schakelen tussen woon en werksfeer en je ook beter concentreren. Ga voor licht en stilte. Wanneer je niet over een aparte ruimte beschikt, kies dan voor een knusse hoek in je huis of aan de keukentafel. Dat kan zijn; naast een raam met mooie lichtinval of zet je bureau juist bij een muur waarboven je een prikbord ophangt met bijvoorbeeld je takenlijst.   

Woon je met meerdere mensen in huis? Maak dan afspraken om rekening met elkaar te houden. Wanneer jij veel moet (video)bellen en voortdurend mensen achter je langs lopen, komt dat niet ten goede aan je concentratie. Kies voor een plek uit de looproute en probeer geluidsbronnen te vermijden. Je kan altijd nog een kamerscherm of wat hoge planten neerzetten als afgrenzing. 

Druk je stempel op de aankleding

Je hoeft thuis die doodsaaie kantoortuin natuurlijk niet na te bootsen! Druk vooral je eigen stempel op de uitstraling van jouw werkplek. Houd rekening met waar jij het beste bij gedijt. Ben je iemand die gaat voor een blits kantoortje vol kleur? Zoek het in de interieurstijl Memphis uit de jaren 80 en besticker je bureaulades met funky patronen.

Houd je meer van romantisch en dramatisch? Dan kun je gaan voor een neoclassicistische look, met Ionische zuiltjes als bureaudecoratie, roze pasteltinten op de muren en een marmerlook bureaublad.

Voor liefhebbers van ingetogen chique is de kleur petrol blauw een mooie uitkomst, aangevuld met gouden details zoals ladeknopjes en een antieke bankierslamp. Of houd het helemaal basic en ga voor Scandinavische rustige tonen en veel wit.

Tijdens zo’n thuiswerkdag in je kloffie achter je gestylde desk zitten werkt niet. Kies ook voor een duidelijk scheiding in privé en zakelijk en kleed je daar ook naar. Als je het werk erop hebt zitten, kan je dat relaxte huispak aan doen of je sportkleding als je jezelf buiten de deur trakteert op een workout. 

Een opgeruimd thuiskantoor is een opgeruimd hoofd

Natuurlijk hecht de één meer waarde aan een opgeruimd bureau dan de ander, maar het is vooral belangrijk dat je een systeem in jouw werkwijze kan aanbrengen. Zorg voor genoeg opbergruimte voor dossiers, losse rommel en werkgerei. Kies voor een bureau met een rij vaste lades of ga voor opbergbakjes op je bureau.

Let bij het kiezen van je bureau en bureaustoel niet alleen op de juiste uitstraling, jouw eigen werkhouding heeft prioriteit bij alle afwegingen.

Met deze tips staat je niets meer in de weg en kan je lekker aan de slag in jouw thuiskantoor!

11 minuten
Geschreven door
Sietse Orie
Datum