Mique valt als een blok voor het licht in het huis en Jan kan zijn ei kwijt met klussen. Ze bieden de vraagprijs voor het schooltje en de makelaar gaat akkoord. Het is april 2014 en Jan en Mique maken hun eerste plannen: ze willen energieneutraal wonen, materialen hergebruiken en de school maken tot een mooie en comfortabele woning mét tuin. Een monsterklus!
Vijfjarenplan
Het stel is gepensioneerd en besluit er een vijfjarenplan van te maken. Mique wil ook nog tijd besteden aan haar kunst en bovendien willen ze zichzelf de komende jaren niet voorbijlopen. Ze nemen de tijd en gaan op zoek naar duurzame en gebruikte materialen op internet. Jan bouwt zelfs een opslag en werkplaats om alle bouwmaterialen op te slaan.
Malaria
Het bouwproject is nog maar net begonnen als het stel eind 2014 malaria oploopt nadat ze in Kenia hun dochter hebben opgezocht. Daar bovenop blijkt Jan ook plotseling een klaplong te hebben en komt in het ziekenhuis terecht. De kleuterschool en al hun ambities gaan in de ijskast. In januari 2015 kunnen ze gelukkig weer aan de slag.
Schapenvachten in het plafond
Vol goede moed pakken Jan en Mique de verbouwing weer op en beginnen met isoleren, want dat speelt een grote rol als je duurzaam wilt wonen. Voor de plafondisolatie gaan ze aan de slag met schapenwol. De plafondvakken vullen ze met wol, daar komen latten tegenaan en ze sluiten het af met zachtboard, voor een prikkie op de veiling gekocht. Dat klinkt veelbelovend...
Mottenplaag
De wol komt rechtstreeks van de schapen en wordt eerst in een visnet gepropt en in de wasmachine gewassen. Ze drogen de wol op een pleintje in de zon. Dat levert soms interessante gesprekken met voorbijgangers op. Deze arbeidsintensieve klus gaat in fases en neemt vier jaar in beslag. Ze waren nog niet eens klaar toen bleek dat wol toch niet zo handig is: want de eerst motten melden zich. De mottenplaag wordt zo hevig dat deze bestreden moet worden en de kiertjes met pur dicht gespoten moeten worden. Helaas niet zo milieuvriendelijk, vindt het stel, maar het werkt.
Zonnepanelen in de schaduw
Op het dak liggen 14 zonnepanelen, maar door de hoge bomen vlakbij het huis liggen die panelen deels in de schaduw. Ze wekken niet genoeg energie op en dus besluiten ze een hoge stellage te bouwen voor de zonnepanelen om de schaduw te ontlopen. Helaas vinden de buren dat weer niet zo’n goed idee en moeten ze een andere oplossing bedenken. Nóg een tegenslag.
De kas
Al met al loopt het verbouwen verre van vlekkeloos: de buren balen van de overlast en Jan en Mique zetten alle zeilen bij om dit project tot een succes te maken. Zo is ook het bouwen van de kas op het vroegere schoolpleintje een tijdrovend en leerzaam proces. De ramen zijn allemaal tweedehands en de stalen stellingen krijgt Jan bijna gratis. Het is een hele puzzel, maar het resultaat mag er zijn. Jan: 'We zijn er heel trots op!'
Ons ontembare duurzame kacheltje noemen we: de draak
De draak
Het tij lijkt in 2019 eindelijk te keren. Het eind van de verbouwing komt in zicht. Jan en Mique zetten de puntjes op de i en bouwen in huis een ‘rocket stove’. Een duurzame rendementskachel waarmee zij zuinig kunnen stoken. Het is een droom die uitkomt en ze noemen hun kacheltje ‘de draak’ vanwege de verwarmende vlammen en zijn ontembaarheid.
Een oude kleuterschool duurzaam verbouwen: ga er maar aan staan. Mique zegt lachend dat ze het niemand toewenst. ‘Ik zie het als een reis naar Ithaka: het thuis waarvan je droomt, er is veel verleiding onderweg, mooi en lelijk, maar het is vooral een rijke ervaring’.