Wie wil er niet dat unieke meubelstuk waarvan iedereen zegt: 'Oh, wat mooi, waar heb je dat gekocht?' Dat kan, met deze tips voor het vinden van tweedehands en opgeknapte gebruikte meubels en accessoires.

Waarde voor de aarde

Steeds hipper is het om vintage en gebruikte meubels te zoeken en er je huis een unieke uitstraling mee te geven. Het voordeel is immers, dat geen ander dat prachtige oude kastje of blauwe vaasje heeft. Gelukkig, want per jaar zetten we zo’n 12 miljoen kasten, 21 miljoen stoelen, 3 miljoen keukens, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen bij het grofvuil. Een enorme verspilling en de verbranding van al die meubels die nog prima te gebruiken zijn, zorgt voor veel zinloze Co₂ uitstoot.

Waar begin je?

Ook al is het steeds meer een geaccepteerde hobby, toch is het niet eenvoudig die ene leuke vintage lamp of twee dezelfde oude nachtkastjes te vinden. Het belangrijkste advies voor de beginner is: voordat je naar de kringloopwinkels in de buurt gaat, oriënteer je al goed op internet.

Zoektips

Natuurlijk zoek je op je eigen manier. Het is heerlijk door een kringloopwinkel te struinen. Maar voor de beginnende zoeker: een paar basis tips op een rij.

  • Ga eens iets vaker naar de kringloopwinkels in de buurt. Twee of drie keer in de maand vergroot de kans op die unieke vondst. En als je de dagen checkt waarop nieuwe spullen worden neergezet, weet je nog beter een bezoekje te plannen.
  • Aarzel niet! Als je een pareltje tegenkomt, neem het meteen mee. Vaak zie je dat het nét is meegenomen door een andere klant als je nog even wacht.
  • Bestudeer en controleer. Wat je ook koopt, controleer je aankoop goed op beschadigingen.
  • En een heel belangrijke tip: kijk door de verf heen! Als je een knalgroen geverfd kastje heel mooi vindt, neem ‘m mee.

Super speurder

Eén van de bekendere vintage speurders uit Engeland is Paula Sutton. Zij verliet Londen, vertrok met haar gezin naar het Engelse platteland en ging haar droom achterna: het fanatiek zoeken naar vintage meubels en accessoires in de traditionele Engelse landschapsstijl. Ook repareert en verft ze haar vondsten zelf en plaatst ze die in ware fotosets in haar eigen landhuis, tuinhuis en tuin. 

Stoel

Opknappen tot pronkstuk

Het wordt ook wel upcycling genoemd. Het opknappen van afgedankte meubelstukken. Er zijn veel internetsites te vinden met prachtig opnieuw gestoffeerde, gerepareerde en geverfde meubelstukken. Leuk om te bekijken en om inspiratie op te doen. Want zelf opknappen is wellicht een nieuwe hobby én goedkoper.

Geschreven door
Katja van Akkeren
Datum