Een beetje liefde en aandacht doet veel voor een huis, maar deze opknappers gaan een stapje verder. De bewoners zagen potentie in huizen die anderen al lang hadden opgegeven. Met bloed, zweet en tranen maakten zij hun duurzame woondroom werkelijkheid.

Verbrande ruïne

Niemand in Elst wil zijn handen branden aan de voormalige tabaksboerderij. Tot Cees en Riet zich melden. Het deels verbrande pand is dan niet meer dan een ruïne. Na vijf jaar klussen is de lange boerderij strak en licht met authentieke houten balken. Aan de nok hangen weer tabaksplanten te drogen.

Bekijk de video

Van tochtig naar duurzaam

Isla en Lucas laten hun leven in de Randstad achter zich voor een tochtige boerderij in het oosten. Het rieten dak is zo versleten dat je van binnen naar buiten kunt kijken. Met moderne middelen renoveert het stel het pand tot een knusse, warme woning. Waar eerst de koeien stonden is nu een ruime woonkamer.

Bekijk de video
Holten
Getijdenmolen

Nieuw met oud

In Bergen op Zoom staat een getijdenmolen uit 1497: één van de oudste molens van het land. Nadat het tachtig jaar niet bewoond was stond het op instorten. Hans en Rosita worden desalniettemin verliefd en maakten met bestaande materialen een ware woonparel. Wie zijn vinger langs de woonkamermuur haalt kan de zilte zee nog proeven.

Bekijk de video

Gered van de sloopkogel

In het Drentse Emmer-Compascuum staat een vervallen arbeidershuisje met prachtige glas-in-loodramen. Gesines en Marilu hebben al langer een oog op het vrijstaande pandje en pakken hun kans wanneer het in 1994 op de markt komt. Terwijl anderen adviseren de sloopkogel te gebruiken kiezen zij voor een andere benadering: aandacht en liefde.

Bekijk de video
Villa Padang

In ere hersteld

Villa Padang is een prachtige Nijmeegse villa in jugendstilstijl uit 1908. Vele jaren wordt het als kantoorpand gebruikt en raakt het langzaam in verval. Lonneke, die in de buurt opgroeide, koopt het pand met haar partner. Stoffig kantoortapijt wordt omgewisseld voor marmer en glas-in-loodramen maken hun rentree.

Bekijk de video