1 minute

Kweek je eigen cactus

Rogier van Vugt (Hortus Botanicus Leiden) laat zien hoe je met een vrucht uit de supermarkt zelf gemakkelijk een cactus kweekt.

Onderdeel Woonkamer
Duur 10 tot 20 minuten
Moeilijkheid Gemiddeld

Handleiding

Benodigdheden

 • cactusvijg of andere tropische vrucht
 • klein scherp mesje
 • glazen pot met deksel
 • theedoek
 • kweekpot gevuld met aarde
 • doorzichtig boterhamzakje
 1. Voorbereiding:
  Met de zaadjes van een cactusvijg kweek je gemakkelijk je eigen cactus (opuntia ficus-indica). Cactusvijgen zijn lekker en in de zomermaanden te koop in de supermarkt. Het is ook leuk om te experimenteren met andere tropische vruchten, zoals dragonfruit (hylocereus undatus). Dragonfruit kweek je op dezelfde manier.

 2. Neem een schone, gerecyclede pot met een goed sluitende deksel. Vul deze half met water. Snij de cactusvijg open en schep het vruchtvlees in de pot. Sluit goed af en schud de pot flink heen en weer.

 3. Na het schudden gooi je het water weg en leg je de zaadjes op een theedoek te drogen. Wrijf de zaadjes schoon met de theedoek.

 4. Vul een kweekpotje met aarde. Het potje moet gaten aan de onderkant hebben. Je kan het beste aarde gebruiken met een goede drainage, bijvoorbeeld door gewone potgrond met schoon zandbakzand te mengen.  

 5. Leg de zaadjes op de aarde en druk zacht aan. Let op: het zaadje moet nog te zien zijn.

 6. Hoge luchtvochtigheid vinden cactussen fijn. Zet het potje daarom in een kleine kas of doe een doorzichtig boterhamzakje over het potje. Zet het op een lichte plek, bijvoorbeeld in de vensterbank.

 7. Verzorging:
  Alleen als de aarde helemaal is uitgedroogd geef je een klein beetje water. 

 8. Je bent klaar!
Wat vond je van de klus?