Eeuwen geleden lieten edellieden tuinkamers aan hun landhuizen bouwen. Deze oranjeries deden dienst als winterverblijf voor exotische bomen die rond de zeventiende eeuw als pronkstukken van ver werden gebracht. Wij selecteerden de mooiste moderne en historische verblijven van glas.

Wonen in een oude druivenkas

In negen maanden tijd hebben Florian en Brenda een oud boerderijtje verbouwd tot een leefbare woning voor hen en hun zoontje. Het stel combineert binnenshuis landelijk met strak. Hoewel ze niet direct gecharmeerd waren van het pand, was het bij de honderd jaar oude druivenkas liefde op het eerste gezicht. Florian brengt er nu heel wat uurtjes door om groenten te verbouwen en maakt wijn van de Rembrandtdruif die in de kas groeit.

Bekijk de video

Huis met glazen tuinkamer

Vanaf hun glazen tuinkamer op het dakterras genieten ze het hele jaar door van het buitengevoel. Lise en Chris hebben hun appartement, een voormalige sociale huurwoning, omgetoverd tot een groene oase. Heerlijk om tot rust te komen van het Amsterdamse stadsleven. Een echte eyecatcher in hun hippe appartement is de badkamer met levende plantenmuur.

Bekijk de video

Kaswoning Rotterdam

Als twee jaar geleden studenten van Hogeschool Rotterdam een testgezin zoeken voor een experimentele woning, is dat voor Helly het begin van een avontuur. Ze heeft altijd al zelfvoorzienend willen leven. Helly wordt uitgekozen en woont nu samen met haar dochters in deze bijzondere kaswoning. Het huis bestaat uit gerecyclede en natuurlijke materialen, waaronder lemen muren. Het gezin verbouwt zelf groente in de dakkas en eet zelfvoorzienend.

Bekijk de video

Een rivierhuis als jongensdroom

Joep heeft altijd de wens gehad om langs een rivier te gaan wonen. Nu woont hij samen met Francis in een huis met uitzicht over de Waal. In de Beuningse uiterwaarden staat hun huis meter boven het maaiveld, zodat ze altijd droge voeten houden. Dé blikvanger in huis is de plantenkas op het westen. Deze verwarmt het huis terwijl de planten de luchtkwaliteit hoog houden.

Bekijk de video

Wonen op Landgoed Welgelegen

In Rijswijk ligt Landgoed Welgelegen. Piet koopt het voormalige gastenverblijf en maakte het haar missie om het gebouw in volle glorie te herstellen. Het resultaat is een eclectisch familiehuis waar het rijke verleden samenkomt met haar erfstukken en elementen uit de arts-and-craftsbeweging. Volgens monumentenzorg is de oranjerie romantisch en schilderachtig. Piet vraagt zich zelfs af of de tuinkamer het werk is van Koning Willem II.

Bekijk de video